Skip to content
Menu

Bloomberg’in sağlık takıntısı, New York’u öldürüyor mu?

20 Haziran 2011, Pazartesi

(Amerika Bülteni)

New York belediye Başkanı Michael Bloomberg, göreve geldiğinden beri art arda uygulamaya koyduğu yasaklarla birçok New Yorklunun kalbini ve sağlığını kazanırken, Bloomberg’in yasaklarının ‘New York’un özgürlükçü ruhunu’ öldürdüğünü düşünen New Yorklu sayısı da aynı oranda fazla. Bu tartışma son olarak New York belediyesinin şehrin tüm park ve meydanlarında sigara içilmesini yasaklayan kararıyla daha da alevlendi.

Son olarak İngiliz dergisi Spectator’da yayınlanan, ‘’The men who killed New York’’ başlıklı haberde, ‘’Bir zamanlar dünyanın en heyecan verici şehrinin, kontrol manyağı sağlık tutkunluğunun başkenti haline geldiği’’ yorumu yapıldı. Haberde New York’un, şehir halkını, ‘’bisiklet kullanan, alkolden ve sigaradan kaçınan, sağlıklı ürünler ve meyve sebze tüketen’’ itaatkar ve konformist bir yığına dönüştürmeye çalışan bir yönetime sahip olmasının şaşırtıcı olduğu kaydedilerek, ‘’Bloomberg yönetimi, ‘nudger (omuz atan kabadayı)’ denilen psiko-politikacılara özgü şekilde, psikolojik teknikler ve sansürlerle manipülasyon yaratarak, insanların davranışlarını geliştirebileceğine inanıyor’’ denildi.

Bloomberg yönetiminde New York, 2003 yılında Batı dünyasında restoran ve barlarda sigarayı yasaklayan ilk şehir olmuştu. 2007 yılında ise şehirdeki tüm restoran ve gıda üretim tesislerinin, ‘hidrojenize nebati yağ’ da denilen trans yağları kullanması yasaklanmıştı. 2008 yılında ise şehirdeki tüm restoran ve café zincirlerine saatıkları ürünlerin kaç kalori içerdiğini tabela ve menülerine yazmaları zorunluluğu getirildi. Şehir yönetimi, 2011 yılında ise önce gıda yardımı kuponlarıyla ‘junk food’ alınmasını yasaklarken ardından Mayıs ayından itibaren de park ve meydanlarda sigara yasağı geldi. Şehir yönetiminin, bisiklet trafiğine daha kolayşatırmak ve teşvik etmek için, şehir yollarında bisiklet şeritleri oluşturması ise bisikletseverleri sevindirirken, başta taksi şoförleri olmak üzere bazı New Yorkluların tepkisini çekiyor.

 

New York’u ‘sağlıklı’ yapma fikrinin arkasındaki adam

Bloomberg yönetimin sağlıklı New Yorklular politikasının arkasındaki ismin ise Thomas Farley olduğu belirtiliyor. Sağlıklı yaşam ve jimnastik tutkusuyla bilinen Farley, 2005 yılında yayınladığı ‘’Prescription for a Healthy Nation: A New Approach to Improving Our Lives by Fixing Our Everyday World’’ kitabında ‘insanların, kendi hallerine bırakıldığında mantıklı davranışlar sergileyemediği’’ düşüncesini paylaşmıştı. Öyle görünüyor ki Farley, bu konuda Bloomberg’i de ikna etmiş durumda. Spectator dergisi ise Frank Sinatra’nın ‘’New York New York’’ şarkısındaki ünlü, ‘’burada başarırsam heryerde başarırım’’ dizesine gönderme yapıyor: ‘’Nudgers’lar burada başarırsa, heryerde başarır’’.