Skip to content
Menu

Anonymous fena vurdu: İllegal teknik takip skandalı

22 Haziran 2011, Çarşamba

(Amerika Bülteni)

İnternetteki eylemleriyle öne çıkan ‘hacktivist’ grup ‘Anonymous’un eski sözcüsü olarak görülen Barrett Brown, The Guardian’da yazdığı yazıda, internet dünyasını karıştıracak, ABD savunma şirketleri ile Apple gibi bazı internet şirketlerinin rahatsız edici işbirliklerini sergileyen binlerce emaili deşifre ettiklerini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı ile ortak işler yapan savunma şirketi HBGray Federal’ın CEO’sunun Şubat ayında Anonymous’a yönelik tehdidinden sonra şirketin bilgisayar sistemini hackleyen grup üyeleri, HBGray Federal adlı internet güvenliği şirketi ile şirketin sahibi HBGray holdingin tepe yöneticilerine ait olanlar da dahil 70 bin emaili ele geçirdi. Barrett Brown, aylarca süren analiz çalışmalarından sonra elde ettikleri skandal bilgileri kamuoyunun bilgisine sunmaya hazır hale getirdiklerini duyurdu.  Brown, ‘’Project PM’’ adlı bu çalışma sonucunda, sözkonusu Amerikan güvenlik şirketleri, istihbarat örgütleri ve internet devi şirketlerin de dahil olduğu, ‘’Romas/COIN’’ adlı özel operasyon ile daha sonra bu operasyonun yerini alan ‘’Odyssey’’ adlı illegal operasyonların deşifre olduğunu kaydetti.

Deşifre olan bilgilerden birine göre ABD yaklaşık 2 yıldır bu operasyonlar aracılığıyla, internette Arap dünyasına dönük yaygın ve yoğun bir illegal takip uyguluyor. Sistem sayesinde ABD istihbarat örgütleri aynı anda milyonlarca kişinin, alışkanlıkları, konuşmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

HBGray Federal’in CEO’su Aaron Barr’ın Şubat ayında Financal Times gazetesine yaptığı açıklamada, hacktivist grubun çekirdek liderlerini belirlediklerini açıklamasından hemen sonra, Anonymous üyelerince şirketin sisteminin hacklenerek çok hassas email trafiğinin elde edildiği belirtiliyor.

‘’Oldukça rahatsız edici bir fotoğrafla karşı karşıyayız’’ diye yazan Brown, ‘’Amerikan kamuoyunun vergileriyle beslenen bir şirket, gizli uygulamalarla bir bölümü sonunda yine Amerikan kamuoyuna karşı olmak üzere emsali görülmemiş büyüklükte bir internet teknik takip kapasitesi üretiyor. İstihbarat servislerinin talebiyle üretilen bu sistemler, Amerikan Kongresinin denetiminden uzakta ve varolan bu gücün istismarıyla hem Ameirkan yasalarına hem de Amerikan ideallerine aykırılık arzediyor. ‘’ dedi.

Savunma şirketlerinin kurduğu bu devasa illegal teknik takip sistemine, Google, Apple ve AT&T’nin de katkı yaptığını gösteren emailler olması, skandalı daha da büyük boyutlara taşıyor. Disney Pixar’a ve diğer bazı video oyunları şirketlerine de teklif götüren güvenlik yetkilileri, “social media monitoring tools’’ üreten Alterion ile, SocialEyez’dan da katkı arayışında olmuş. SocialEyez’dan istenen yardım ise, sitede hergün gerçekleşen on milyonlarca çok dilli konuşmadan yararlanarak, ‘sofistike doğal dil metodolojisi’ geliştirmek.

Şubat ayında da, ABD Hava Kuvvetlerinin HBGray ve diğer bazı firmalarla, ‘hedef ülke’lerde, ‘sosyal medya ağlarında sahte hesaplarla manipülasyon yapabilme’ gücü sağlayan bir yazılım geliştirmeleri için sözleşme yaptığı ABD medyasına yansımıştı.

Network World’in ‘’Mr Smith’’ mahlaslı yazarı ise, ‘’ondan fazla teknoloji ve internet devi şirketin, milyonlarca kişinin konuşmalarını, alışkanlıklarını, ilgi alanlarını, faaliyetlerini aynı anda tespit edip kaydedilmesine, bu bilgilerin gizli olarak saklanmasına, ve istenildiğinde internete kaynağının ABD askeri istihbaratı olduğunu belli etmeyecek muazzam büyüklükte bilgi pompalanması imkanı veren bir kapasitenin üretimine katkı yaptıklarını’’ belirtiyor. Smith, ‘’Bu firmalar, büyük şirketler adına elde ettikleri avantajlı bilgi imkanlarıyla destekledikleri savaş güçleriyle kamuoyunu hedef alarak, bütün insanlığa karşı olağanüstü bir tehdit oluşturmaktalar. Öyle ki, bu yüksek kapasite bu etkinliğine rağmen, istihbarat dünyası dışında hiçbir şekilde bilinmiyor’’ dedikten sonra ekliyor: ‘’Bu muazzam gücün istismar edilmeyeceğini düşünmek, çok az bile bir tarih bilgisine sahip kimse için mümkün değil’’.

Daha detaylı haberlerin ilerleyen saatlerde New York Times ve The Guardian gazetesinde yayınlanması bekleniyor.