Skip to content
Menu

New York’un iki skandal valisi sessizce politikayı bıraktı

18 Temmuz 2011, Pazartesi

(Amerika Bülteni)

Toplam 4 yıl sığan valilikleri, göreve gelişleri ve görevden gidişleriyle sadece New York’un değil ABD ve hatta dünya gündeminde de kendilerine yer bulan iki skandal vali sessiz sedasız politikayı bıraktı. Büyük umutlarla seçildikten 1 yıl sonra seks skandalı sonrası istifa etmek zorunda kalan Eliot Spitzer ile onun kalan süresini tamamlamak için valiliği devralan David Paterson, politik kampanya bağışlarını aynı günlerde tamamen kapatarak, politikaya veda ettiklerinin sinyalini verdiler.

Eliot Spitzer, New York savcılığı döneminde Wall Street bankalarının korkulu rüyası haline geldiği için ‘Wall Street Şerifi’ ünvanı kazanmıştı. Oldukça büyük beklentilerle vali seçilen Spitzer’in ‘’ABD’nin ilk Yahudi başkanı’’ olabileceği bile yazılıyordu. Ancak Washington DC’de otel odasında kiraladığı telekızlarla seks yaptığı ortaya çıktıktan sonra önce valilik koltuğu ardından politik rüyaları elinden uçtu.

Eliot Spitzer, CNN’de bir süre önce başladığı programını da sona erdirdi.

Spizter’in istifa etmesinden sonra, eyalet anayasası gereği yerine atanan David Paterson da, ABD’nin ikinci zenci valisi ve ilk kör valisi olarak hem tarihe hem de dünya medyasına adını yazdırdı. Ancak, Paterson da, icraatlarından çok uyuşturucu kullandığının ve evlilik dışı ilişkilerinin ortaya çıkması da dahil birçok skandalıyla gündemde yer aldı.

Spitzer, kapattığı kampanya bağış hesabında son kalan 182 bin 305 doları eğitim kurumlarına bağışlarken, Paterson ise 218 bin dolarlık kalan bağış parasının büyük bölümünü, kampanyanın kalan faturalarını ödemek için kullandı. ABD yasalarına göre politik kampanya için toplanan bağış paraları kişisel işlerde kullanılamıyor.