Skip to content
Menu

Amerika’da borç krizine çözüm arayışı sürüyor

Amerika’da Kongre liderleri, dünyanın en zengin ülkesinin borçlarını ödeyemez duruma düşmesini önleyecek bir anlaşmaya varmak için çalışmalarına devam ediyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Cumhuriyetçi Partili John Boehner harcamalarda yapılacak kesintilerle ilgili bir çözüm bulunacağından ve ardından borç tavanının yükseltileceğinden emin olduğunu açıkladı.

Maliye bakanı Timothy Geithner de bir anlaşmaya varılacağından emin olduğunu söyledi. Geithner CNN televizyonunun sorularını yanıtlarken Amerika’nın mali yükümlülüklerini yerine getirmemesinin “düşünülemeyeceğini” vurguladı.

Görüşmelerde Cumhuriyetçileri temsil eden Boehner Cumartesi günü tekrar Beyaz Saray’a dönerek Başkan Obama ile masaya oturdu. Boehner, önümüzdeki 10 yıl içinde hükümet harcamalarında 4 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını istiyor.

Kongrenin federal hükümetin borç para almaya devam etmesini sağlamak için 2 Ağustos’a kadar borç tavanının yükseltilmesi gerekiyor. Ancak görüşmeciler bu hafta Asya borsaları açılmadan önce bir çerçeve anlaşma açıklanacağından umutlu olduklarını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler, borçlanma sınırını arttırmak için bütçede daha fazla kesinti yapılmasını şart koşuyor. Cumhuriyetçiler, bütçe açığının kapatılması için kesintilerin yanısıra zenginler ve şirketlerden alınan vergilerin arttırılmasına da şiddetle karşı çıkıyor. Demokratlar ve Başkan Barack Obama ise sosyal programlarda yapılacak kesintilere karşılık vergilerin arttırılmasında ısrar ediyor.

24 Temmuz 2011 – VOA