Skip to content
Menu

Washington’da ‘borç tavanı’ savaşları

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre’nin cumhuriyetçi başkanı John Boehner, ülkenin yaşadığı borç krizinde girilen açmaz konusunda birbirlerini suçladılar.

ABD’yi borçlarını ödeyemez hale getirebilecek krizde 2 Ağustos’a kadar çözüm bulunması gerekiyor.

Obama, Kongre’den federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini isterken, Cumhuriyetçiler, bu talebi karşılamak için derin bütçe kesintileri talep ediyor.

Boehner, Obama’yı kendilerinden ”açık çek” istemekle suçladı.

Federal hükümetin, bütçe açığında meydana gelen 1.5 trilyon dolarlık artışı karşılayabilmek için ”borç tavanı yükseltmesi”ne ihtiyacı var.

Borç tavanının yükseltilmesi genellikle ABD Kongresi’nde rutin olarak görülen işlerden. Ancak bu sene Temsilciler Meclisi’ne seçilen, özellikle Çay Partisi hareketine mensup bazı vekillerin de baskısıyla cumhuriyetçiler yönetimin karşısına ”kesinti dayatması”yla çıktı.

Televizyonlardan halka seslenen Obama, ”Cumhuriyetçi üyeler, Amerika’nın tarihindeki ilk iflası yaşamasını, ancak bütçe kesintisi yoluyla sağlamakta ısrarlı” dedi ve yönetimin dengeli bir yaklaşımla bir yandan kesintileri yaparken diğer yandan da zenginlere ek vergi getirilmesinden oluşan bir strateji önerdiklerini kaydetti.

Cumhuriyetçilerin ise, zengin Amerikalıların ya da büyük holdinglerin herhangi bir katkıda bulunmasını talep etmediklerini vurgulayan Obama, şöyle devam etti:

”Hangi partili olursa olsunlar, Amerikalıların çoğu, emekli vatandaşlarımızdan sağlık hizmetleri için daha fazla ödenmesi beklenirken, özel uçak sahipleri ya da petrol şirketlerinin vergi istisnalarına sahip olmasını anlamayacaklardır” dedi.

Obama’nın konuşmasına yanıt veren Boehner, ”Başkan altı ay önce de açık çek istemişti, şimdi de istiyor. Dengeli bir yaklaşım istediğini söylüyor. Bu Washington’da daha fazla harcama demek. Geçmişte işyeri yönetmiş biri olarak, vergilerin arttırılmasının istihdam kaybına yol açacağını biliyorum” dedi.

Cumhuriyetçi lider, ABD’nin borç yükümlülüklerini yerine getirmemesinin söz konusu olamayacağını kabullenmekle birlikte vergi arttırımı konusunda uzlaşmaya hazır bir görüntü vermedi.

Boehner, demokratlara, cumhuriyetçilerin önerilerini onaylaması çağrısında bulundu..

Anlaşma olmazsa, 2 Ağustos’ta Hazine Bakanlığı borçları ödeyemeyecek. Bunun borçlanma faizlerinin yükselmesine neden olabileceği belirtiliyor. Bu durumun hem Amerikan ekonomsini hem de küresel toparlanma sürecini tehdit edebileceği kaydediliyor. (BBC- 26 Temmuz 2011)