Skip to content
Menu

Kongre ABD’yi iflasa mı sürüklüyor?

Kongre’nin uzlaşarak yönetime yeni borçlanma yetkisi vermemesi halinde ABD’nin dış borçlarını ödeyemeyeceği ve birçok kamusal hizmeti sürdürecek parasının kalmayacağı 2 Ağustos’a 2 gün kala Washington’da uzlaşma sinyali yok. İflas saati ise son 48 saat için geri sayıyor…

Amerika Bülteni 

(30 Temmuz 2011)

Temsilciler Meclisi’nin Cumuriyetçi Başkanı John Boehner’ın hazırladığı borçlanma yetkisi ve kamusal harcamalarda kesinti tasarısı Senato’da çoğunluğu oluşturan Demokratlarca Cuma akşamı engellendi. Senato lideri Harry Reid’in hazırladığı borçlanma yetkisi ve belli alanlarda kamusal harcama kesintisi içeren tasarı ise Cumartesi günü Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nce engellendi.

Cumhuriyetçiler, radikal bir kamusal harcama kesintisi içermediği sürece borçlanma yetkisi veren hiçbir tasarıya onay vermeyeceklerini belirtiyor. Demokratlar ise, kamusal harcama kesintilerinin ülkenin toparlanmakta olan ekonomisini yeniden durgunluğa sokacağını ve sosyal güvenlik harcamalarındaki kesintilerin dar gelirli insanları vuracağını savunarak Cumhuriyetçilerin isteğine karşı çıkıyor.

ABD’yi oldukça zora sokabilecek bir gelişmeye neden oldukları gerekçesiyle kamuoyunda tepkinin hedefi olan Cumhuriyetçi Partinin liderleri, Salı gününden önce bir anlaşmaya varacaklarını ve buna yakın olduklarını belirtiyor. Ancak Cumartesi akşam saatlerinde açıklama yapan Senato lideri Harry Reid, Cumhuriyetçileri art niyetli olmakla suçlayarak, ‘’her hangi bir uzlaşmaya yakın bile değiller’’ diye konuştu.

ABD başkentindeki uzlaşmazlık, 2 Ağustos’ta henüz boyutlarını kimsenin tahmin edemediği bir ekonomik dalgalanma olasılığını güçlendirdikçe, piyasalardaki tansiyon da büyüyor. Dow Jones endeksi üst üste 6 gün boyunca düşüş sergileyerek son ayların en kötü dönemini yaşadı.

Son olarak 2010 yılı başında çıkarılan bir kanunla yasal borçlanma üst limiti, 14 trilyon 294 milyar dolara çıkarılmıştı. Bu sınıra ise ABD 16 Mayıs günü ulaşarak geçti. Yaklaşık 2 aydır ‘kötü gün’ rezervleriyle geçinen ABD’nin bu rezervleri de 2 Ağustos günü sona erecek. Amerikan hükümeti ya 14 trilyon doları aşan borçlarının bir kısmında temerrüde düşecek ya da federal ve sosyal harcamalarını radikal şekilde kesecek. Her iki durumda da küresel ekonomide büyük dalagalanmalar ve ABD için ciddi karışıklıklar çıkma olasılığı bulunuyor.

1917’den beri ABD’de yasal borçlanma üst limiti bulunuyor. Sadece Kongre’nin çıkardığı yasa ile belirlenebilen bu limite ulaşıldığında Hazine Bakanlığı artık borçlanamıyor.