Skip to content
Menu

NYT, ABD’deki ‘şeriat fırtınasının’ arkasındaki ismi deşifre etti

New York Times ABD’de ‘anti-Şeriat’ iddiasıyla son 5 yılda hızla büyüyen Müslüman karşıtı dalganın, ‘sosyal bir gelişme’ olmadığını açıklayarak, 5 yıl önce Brooklyn’den başlatılan planlı ve organize bir propaganda çalışmasının ürünü olduğunu yazdı.

Amerika Bülteni – ÖZEL

(31 Temmuz 2011)

New York Times gazetesi Pazar günkü sayısında birinci sayfadan geniş olarak verdiği ‘’The Man Behind the Anti-Shariah Movement (Şeriat karşıtı dalganın arkasındaki adam)’’ başlıklı haberinde, ABD’de Cumhuriyetçi adaylardan, eyalet kongrelerine ve medyaya kadar yayılan anti-şeriat dalganın ve ‘’ABD’de şeriat yasaları istemiyoruz’’ kampanyasının 5 yıl önce Brooklyn’de Ortodoks Yahudilerin yaşadığı Crown Heights semtinde bir avukatlık ofisinde başlatıldığı belirtildi. Kampanyanın mimarı ise, ırkçı, İslam ve göçmen karşıtı görüşlere sahip David Yerushalmi adında 56 yaşında Ortodoks bir Yahudi avukat.

Gazete, Yerushalmi’nin tutucu think tank kuruluşları, eski asker ve istihbaratçılarla birlikte çalışarak hazırladığı belgelerle korku kampanyasını başlattığını ve son 1 yılda 20’ye yakın eyaletin kongresinde kabul edilen anti-Şeriat karar tasarılarının hepsinin birbirine benzemesininin nedeni olan örnek taslağı hazırlayan kişi olduğunu kaydetti.

Yerushalmi’nin orkestra şefliği yaptığı kampanya ile ABD’nin büyük bölümünde geniş çaplı şeriat tehdidi algısı başlarken, birçok tutucu kesim ‘’ülkenin komünizm kadar büyük bir tehdide maruz kaldığı ve ülkenin adım adım şeriata sürüklendiği korkusuna’’ kapıldı. Nüfusu 303 milyon olan ABD’de 7 milyon civarında Müslüman yaşıyor.

New York Times, Yerushalmi’nin marjinal gibi görülebilecek görüşlerinin, Washington’da eski CIA Başkanı R. James Woolsey’den eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich’e ve Cumhuriyetçi başkan aday adayı, Kongre üyesi Michele Bachmann’a kadar birçok üst düzey isme kadar ulaşarak sahiplenilmesinin tehlikesine de dikkat çekiyor.

Müslümanları marijinalize etmeye çalışan histerik bir kampanya

Gazete, uzmanların, Müslüman karşıtı kampanyanın bizzat kendisinin Müslümanları marijinalize eden bir etkiye shaip olduğu vurgularını aktarıyor.

Gazeteye konuşan Müslüman Halkla İlişkiler Konseyi Başkanı Salam Al-Marayati, ‘’ABD’nin şeriat devleti olduğu gibi bir veri kesinlikle yok. Bu tamamen politik amaçları olan bir histeri ve korku kampanyası’’ şeklinde konuşuyor.

Eyalet Kongrelerinin çıkardığı kanun tasarıları ise ABD Anayasasına takılmamak için metinlerde ‘İslam’ kelimesini kullanmadan sadece ‘yabancı yasalar’ deyimini kullanması dikkat çekiyor. Ancak buna rağmen Alabama Kongresinin kararı, Federal hakim tarafından bloke edildi.

Dinci avukatın ırkçı görüşleri

Bugünlerde ABD kamuoyunu ve devlet adamlarını ‘’Şeriat ABD’yi ele geçirdi geçirecek tehlikesi’ne inandırmak için mücadele veren dinci avukat Yerushalmi, 2006 yılında kendisini kısaca SANE olarak adlandıran ‘’Society of Americans for National Existence(Amerikalıların Ulusal Varlılığı Cemiyeti’’ adlı think tank için yazdığı bir makaledeki ırkçı görüşleri nedeniyle de tartışmalara konu olmuştu. Yerishalmi, makalesinde milletler arasındaki farkların büyük ölçüde genetic olduğunu savunarak, ‘’neden br türlü, bazı ırkların matematikte, bazı ırkların sporda, bazı ırkların Batı toplumu olmakta, bazı ırkların da kabile türü yaşamda daha iyi olacaklarını anlamıyoruz’’ demişti. Yerushalmi, aynı makalesinde ABD’nin kurucu babalarının kadınlar ve zencilere haklar vermemesinin mantıklı sebeplerinin tartışılmasından kaçınılmasını da eleştirmişti. Yerushalmi ayrıca, ABD’deki tüm göçmenlerin özel toplama kamplarına tıkılması gerektiğini savunuyor.

ADL: Yerushalmi, ırkçı, Müslüman, zenci ve göçmen karşıtı bir yobaz

Yerushalmi’nin ırkçı ve fanatik görüşleri ABD’deki en büyük Yahudi hakları örgütü ADL’yi bile çileden çıkardı ve ADL web sitesinde Yerushalmi’yi, ‘’Müslüman karşıtı, zenci karşıtı ve göçmen karşıtı bir yobaz’’ olarak tanımladı.

Türkiye için kampanya yürütenlerle ortak

NYT ayrıca, ırkçı avukat David Yerushalmi’ın,  son yıllarda gerek  Washington Times’taki yazıları ve gerekse de başında bulunduğu ‘’American Center for Security Policy’’ adlı think tank çalışmalarında sık sık yayınlanan Türkiye ve AKP konulu makaleleriyle Türk medyasına da sık sık konuk olan Frank Gaffney ile yakınlığına da dikkat çekiyor. New York Times, 2003 yılında El Cezire’nin merkezinin bombalanmasını savunması ve Obama’nın gizli müslüman olduğu iddilarıyla ABD’de de çok tartışılan Gaffney’nin David Yerushalmi’nin çalışmalarına maddi destek sağlamanın yanı sıra kampanyanın en büyük ortağı olduğuna da yer verdi.