Skip to content
Menu

29 üniversitenin ultra-hızlı internet ağı ABD’yi değiştirir mi?

ABD’nin orta eyaletlerinden 29 üniversite, kırsal kesim insanlarının kaderini değiştirme hedefli ultra hızlı ortak bir internet ağı kurmak için bir araya geldi. Üniversiteler bulundukları küçük yerleşim birimlerine sağlayacakları ve normal ticari internet ağlarından yüzlerce kat daha hızlı ağla, söz konusu yerleşim birimlerinin ekonomik ve sosyal yapısını olumlu anlamda değiştirmeyi hedefliyor. 

Amerika Bülteni (2 Ağustos 2011)

29 Üniversiteyi ve bulundukları küçük ve orta ölçekli şehirleri içine alacak internet ağı, bir yandan ABD’nin orta kesimindeki kırsal eyaletleri, enerji, telekonomikasyon ve sağlık gibi alanlardaki yüksek teknoloji sektörü için çekici yerler haline dönüştürmeyi ve diğer yandan da ABD’yi internet rekabetinde yeniden güçlü konuma getirmeyi hedefliyor. 1990’ların sonuna kadar internet kullanımında birinci olan ABD, günümüzde nüfusunun internet ‘bandwidth’ imkanı sıralamasında 30’ncu sıraya kadar gerilemiş durumda.

Gig.U olarak adlandırılan projeye katılacak üniversiteler arasında, Arizona State University, Case Western Reserve University, Howard University, Duke University, University of Michigan, University of Washington, University of Chicago ve George Mason University gibi eğitim kurumları da var.

29 Üniversitenin kuracağı internet ağında, internet hızı, normal ticari hatlarınkinden yüzlerce kat fazla olacak. Bu kampüslerde ve bulundukları yerleşim birimlerinde yaşayanlar HD kalitede bir sinema filminin tamamını 1 dakikadan kısa sürede bilgisayara indirme imkanı veren bir hıza kavuşacak.

1 gigabit’lik bağlantıdan, sadece üniversite öğrenci ve öğrenti görevlileri değil, üniversitelerin bulunduğu yerleşim birimlerindeki normal halk da yararlanacak. Üniversiteler, sağlayacakları internet hızıyla çevrelerinde bulunan şehirlerde sosyal ve ekonomik gelişmeyi de olumlu etkileyecekleri ümidini taşıyor.

Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde bulunan Case Western Reserve University geçen yıl başlattığı pilot programda başarılı sonuçlar aldı. Üniversitenin teknoloji yetkilisi Lev Gonick, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Case Western’in kampüs çevresindeki birkaç blokluk bir bağlantı alanında (connection zone) 104 eve 1 gigabit hızdaki fiber optik bağlantıdan yararlanma imkanı verildiğini ve 3 ay içinde bu küçük alanda 3 yeni iş kurulduğunu söyledi.

Gig.U üyesi üniversiteler çoğunlukla, Indiana, Kentucky, Missouri, Montana ve West Virginia gibi kırsal kesim eyaletlerinde bulunuyor.