Skip to content
Menu

Eyvah! Bir Texas valisi daha…

Bir Teksas valisi daha ABD başkanlığına heveslendi. Texas’ın Cumhuryetçi valisi Rick Perry’nin, Cumartesi günü Houston’da düzenleyeceği büyük dua töreni, başkan adaylığını açıklama öncesi büyük bir kampanya manevrası olarak nitelendiriliyor.

Amerika Bülteni (3 Ağustos 2011)

’The Response (İcabet)’’ adlı ve “Krizdeki ülkemiz için duaya davet” çağrılı kitlesel dua ve oruç ayini, Cumartesi günü Houston şehrindeki Reliant Stadium’da gerçekleşecek. Amerikan medyası, dua töreninin, Perry’i Amerikan halkının gözünde hem politikacı hem vaiz bir görünüme kavuşturacağına dikkat çekiyor.

Önseçimlere en azından iyi başlamak için bu iki özellik de işe yaradığına dikkat çeken uzmanlar, ilk önseçimin yapılacağı Iowa eyaletinde önseçime katılanların yüzde 60’ının ‘yeniden ihtida etmiş (born-again) Evanjelik’lerden oluştuğuna vurgu yapıyor. Ayrıca, bu görkemli ve kitlesel dua gösterisinin Perry’e, parti içi yarışta en büyük rakibi olabilecek Mormon kilisesi müntesibi Mitt Romney’e karşı güçlü bir pozisyon sağlayacağı da değerlendiriliyor.

Bazı Evanjelik gruplar, 10 yılı aşkın süredir Texas’ı yöneten Perry’i, ülkeyi tanrının yolunda tutabilecek bir savaşçı olarak görüyor. Siyasi analistler, Perry’den önceki Texas valisi George W. Bush’un bile bu peşin desteğe sahip olmadığına, ve Evanjelik çevrelerin desteğini uzun süre uğraştıktan sonra aldığına dikkat çekiyor.

Perry’nin de yarışa katılmasıyla Cumhuriyetçi parti içindeki yarışta dengelerin değişmesi bekleniyor. Biri kadın (Michele Bachmann) 8 resmi adayın hiçbiri Cumhuriyetçileri tam anlamıyla tatmin etmiyordu. Mevcut adayları bazı Cumuriyetçi çevreler, ‘’Pamuk Prenses ve 7 cüceler’’ olarak nitelendiriyor. Şimdi herkes, Hıristiyan sağın, Perry’nin duasına vereceği cevabı merakla bekliyor.

Gov. Perry’s Invitation to The Response from The Response USA on Vimeo.