Skip to content
Menu

Beyinsel yaratıcılığınızı geliştirmenin 8 yolu

AMERİKA BÜLTENİ

7 Ağustos 2011

Saçlarınızın uzadığını görüyorsunuz, tırnaklarınızın uzadığını görüyorsunuz. Peki beyninizin de aynı şekilde büyüdüğünü biliyor muydunuz? Uyurken veya dinlenirken beyninizin yaptığı tam da budur. Beden, dinlenme sırasında kendini yeniliyor ve inşa ediyor. Beyni iyi çalıştırmanın bir numaralı ve olmazsa olmaz şartı, dinlenmek.

‘’The Power of the Rest (İstirahatın Gücü)’’ kitabının yazarı Dr Matthew Adlund, beyni tam kapasite çalıştırmanın 8 basit yolunu şöyle sıralıyor:

1 – YÜRÜYÜN: 20 – 30 dakikalık bir yürüyüş bile vücudunuzun hafıza bölgelerinde yeni beyin hücreleri üretmesine neden olacak. Bilgisayarınız bunu yapabilir mi? Hayır, hergün kendini yeniden üreten ve yenileyen insan bedenidir.

2- UYUYUN: Günde muhtemelen 7-8 saat civarında derin REM uykusuna ihtiyacınız var. Böylece, kalp rahatsızlıklarını, felçleri, depresyon ve enfeksiyorn risklerini en aza indirebilirsiniz. İstirahat de gıda gibi yaşamanızın bir gereğidir.

3 – DOĞAYA ÇIKIN: Bilişsel psikologlar hala, insanların neden tabiatta, alışveriş merkezlerinden daha çok öğrenme yeteneğine kavuştuğunu araştırıyor. Doğal ortamlara çıkmak, insanın ruh halini düzenler, bağışıklık sistemini yeniler ve vücuttaki D vitaminini oranını artırır. Ayrıca tabiata çıkmak ciddi miktarda bilinçdışı bilgi üretir. Bu da daha iyi karar almaya neden olur.

4- YENİLİK DENEYİN: Yeni fikirler çoğunlukla, beyindeki eski fikirlerin depolandığı yere yeni tecrübeler eklenmesiyle oluşur. Yani, konfor köşelerinizden çıkın. Yazarsanız, bir değişiklik yapın ve çocuk kitapları okuyun. Öğretmen ya da ebeveyn iseniz, yeni oyuncaklarla oynayan çocukları seyredin. Aşçıysanız, Latin ya da Uzakdoğu ürünleri satan bir marketi ziyaret ederek satılan ürünleri inceleyin.

5 – KISA DİNLENME TEKNİKLERİ GELİŞTİRİN: Çok az kişi, günlük karmaşa içinde manevi dinlenme tekniklerinin, 1 dakikadan kısa süre içinde aşkın ve uyarıcı bir duygu uyanmasına neden olabileceğini bilir. Yine çok az kişi, istirahatin 4 çeşidi olduğunu bilir: fiziksel, ruhsal, sosyal ve manevi istirahat.

6 – VÜCUT SAATİNE DİKKAT EDİN: Saatin sabah 4 ya da akşam 4 olduğu bilgisayarınızın umurunda olmaz. Ancak beyninizin fena halde umurunda… Kısa süreli hafıza için en iyi saat sabah saatleri. Uzun süreli hafıza için ise akşam saatleri… Birçok insan sabah saatlerinde daha yaratıcı hisseder. Ancak akşam saatlerinde de beynin atikliği fazladır. Ailenizi ve arkadaşlarınızı ziyaret edin ve onlara rastgele sorular sorarak yaratıcılığınızı tetiklersiniz.

7 – DİKKATE DİKKAT EDİN: Beyinsel faaliyetin temelinde birşeye yoğunlaşmak vardır. Beyin bir anda sadece birşey yapabilir. Beynin dikkatini dağıtmak, fazla yüklenmek, bir defada bir çok şeyi yapmaya çalışmak, üretkenliğinizi, ruhsal dengenizi ve yaratıcılığınızı fazlasıyla yıpratır. Mola verin yoksa hata yapacaksınız.

8 – SAĞLIKLI CİNSEL HAYAT: Sevdiğiniz ve değer verdiğiniz insanla düzenli cinsel hayat da, en az yürümek kadar yeni beyin hücresi üretir.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz