Skip to content
Menu

Newsweek öyle bir kapak yaptı ki….

ABD’nin gelmiş geçmiş en tutucu ve fanatik başkan aday adaylarından biri olduğu doğru… Oldukça çılgın görüşlere sahip olduğu ve Çılgın insanlardan tarafından sevildiği de doğru… Ama ne kadar saçma olursa olsun fikirleri tartışılması gereken bir kadın politikacıyı bu şekilde, fiziksel olarak ‘lunatik’ gösterip kapak yapmak doğru mu? Newsweek’in tavrı seksist mi?

Amerika Bülteni (10 Ağustos 2011)

Newsweek bu haftaki sayısında Cumhuriyetçi Partiden başkan aday adayı olan Minnesota milletvekili Michele Bachmann’ı kapak yaptı. Ancak ‘’Queen of Rage (Öfkenin Kraliçesi)” başlığıyla verilen dosyanın kapağında kullanılan Bachmann fotoğrafı ve haber içinde kullanılan ifadeler, ‘’Amerikan medyası kadın politikacıları lunatik ve manyak gösteriyor’’ iddiasının yeni bir göstergesi olarak tartışılmaya başlandı.

Bu kapak Newsweek’in ilk sabıkası değil. 2009 yılı Kasım ayında, Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in yıllar önce çekilmiş ve bacaklarını gösteren kısa şortlu bir fotoğrafını, ‘’Sarah gibi bir problemi nasıl çözersiniz?’’ başlığıyla kapak yapması da kadın hakları savunucularının uzun süre eleştrilerine neden olmuştu. Çünkü aynı Newsweek, fikirleri ya da savundukları politikalar Michele Bachmann ya da  Sarah Palin’den hiç de farklı olmayan John McCain, Mike Huckabee gibi politikacılarla ilgili kapaklarında oldukça saygın fotoğraflar kullanmıştı.

Şimdi birçok farklı çevre, Bachmann’ın kadınlarla, gaylerle, küresel ısınma ile, asgari ücret ile ilgili endişe verici politikalarını gündem yapmak yerine tipinden ‘çılgınlık’ çıkarmanın ve ‘topuklu sayko’ nitelemeleri yapmanın kadınları ve gerçeği en az Bachmann’ın fikirleri kadar aşağılayan bir yanı olduğuna dikkat çekerek, Newsweek’i eleştiriyor.