Skip to content
Menu

Süper Kongre var Kongre’den içeri: işte 12 ‘süper’ adam

Borç tavanının yükseltilmesi karşılığında yapılan uzlaşma anlaşmasına göre kamu harcamalarında yapılacak kesintinin hangi kalemlerde ve ne oranda yapılacağını belirleyecek süper yetkilerle donatılmış komitenin üyeleri belli oldu.

Amerika Bülteni (11 Ağustos 2011)

Her iki partiden eşit olmak üzere 6 Temsilciler Meclisi üyesi ve 6 Senatör’den oluşacak komite, Amerikan kamuoyunda ‘Süper Kongre’ olarak adlandırılıyor. Komitenin üyeleri, 1,5 trilyonluk kesintinin hangi kamusal harcamalarda ve ne oranda yapılacağını belirleyecek.

İki partinin liderleri görkemli bir pazarlığın anlaşmayla sonuçlanacağını belirtirken, analist ve gözlemcilerin çoğu ise komitenin kesinti kalemlerinde anlaşmasının mümkün olmadığını belirterek, ‘görkemli bir fiyasko’ ve sonunda yeni bir Kongre krizi sahneleneceğini iddia ediyor. Demokratlar, belli bir gelir seviyesinin üstündekilerin vergilerinin artırılmasını ve sosyal güvenlik sistemine dokunulmamasını isterken, Cumhuriyetçiler ise vergi artırımına şiddetle karşı çıkıp, sosyal güvenlik sisteminde radikal kesinti ve değişimler yapılmasını talep ediyor.

İşte Süper Kongre üyeleri:

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid (D-Nev.) Demokratları temsil edecek senatörlerin John Kerry (Mass.), Patty Murray (Wash.), ve Max Baucus (Mont.) olacağını açıkladı.

Senato azınlık lideri Mitch McConnell (R-Ky.) da, Cumhuriyetçileri temsil edecek senatörlerin Jon Kyl (Ariz.), Pat Toomey (Pa.), ve Rob Portman (Ohio) olduğunu duyurdu.

Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner (R-Ohio) ise Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçileri, Dave Camp (Mich.), Fred Upton (Mich.), ve Jeb Hensarling (Texas)’in temsil edeceğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi azınlık grubu lideri Nancy Pelosi’nin de Demokratları temsil edecek 3 ismi açıklaması bekleniyor.

İsimler üzerinden kavga başladı

Demokratlar, Süper Kongre üyesi olacak 6 Cumhuriyetçi’nin her şekilde vergi artırımına karşı isimler olmasını, Cumhuriyetçilerin uzlaşma peşinde olmadığı iddiasına dayanak yapıyorlar. Cumhuriyetçi çevreler ise, Demokratların sosyal güvenlik harcamalarından taviz vermeyecek isimleri seçmesinin, pazarlık yapmak istememelerinin göstergesi olduğu görüşünde.

Amerikalı uzlaşma istiyor

USA Today Gallup anketine göre Amerikalıların yüzde 60’ı, kendi şahsi görüşlerine uymasa bile, Süper Kongre’nin bir anlaşmaya varmasından yana olduğunu açıkladı. Amerikalıların üçte ikisi zenginlerin vergisinin artırılmasını desteklerken, sadece yüzde 35’i Medicare ve sosyal güvenlik sisteminde radikal değişiklik istiyor.

GÜNCELLEME: Nancy Pelosi de Süpr Komiteye atadığı 3 Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyeyi açıkladı. Bunlar: Chris Van Hollen (Md.), Xavier Becerra (Calif.) ve James Clyburn (S.C.)