Skip to content
Menu

Özgürlük Heykeli 1 yıllığına kapatılıyor

Selin Süer Ünlü /VOA

Tüm dünyada Amerika’nın sembolü olarak görülen Özgürlük Heykeli (Lady Liberty) uzunca bir süre ziyaretçilere kapısını kapatacak. 28 Ekim’de 125’nci yaş gününü kutlayacak olan heykel, kapsamlı bir bakıma girecek. 1 yıl sürecek bakım çalışmaları sırasında heykelin içine girilemeyecek.

Heykelin taç kısmına erişim zaten sınırlandırılmış durumdaydı. Heykelin içinde bulunduğu parkın yetkilileri, her yıl 3,5 milyon turistin heykeli ziyaret etmek için üzerinde bulunduğu Ellis Adası’na geldiğini söylüyor. Bu turistlerin yüzde 30’u heykelin içini de geziyor. Yetkililere göre günde 240 kişi New York’un simgesi haline gelen Özgürlük Heykeli’nin taç kısmına kadar çıkıyor.

Heykele 27 Milyon Dolarlık İç Makyaj

Ulusal Park Hizmetleri, yaklaşık 27 milyon dolar harcanacak yenileme çalışmaları sırasında ziyaretçilerin anıtın iç kısmına giremeyeceklerini açıkladı. Çalışmalarda anıtın içinin daha güvenli ve kullanışlı hale getirileceği belirtiliyor. Örneğin yangın sisteminin gözden geçirileceği, asansörlerin yenileneceği ve basamakların güvenli hale getirileceği söyleniyor. 22 katlı heykelin en üstüne ulaşmak için dik ve dar bir merdiven kullanmak gerekiyor.

11 Eylül saldırılarının ardından heykel uzunca bir süre aşamalı olarak kapalı tutulmuştu. 2004’te 20 milyon dolar harcanan güvenlik önlemlerinin ardından heykelin alt kısmı ziyarete açılmış, taç kısmının açılması ise 2009’u bulmuştu.

Fransızların Hediyesi

New York kentinin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Özgürlük Heykeli, 1885’te Fransızlar tarafından hediye edilmişti. Amerika’ya 200 parça halinde ulaştırılan heykel, montajı tamamlandıktan sonra 1886’da bugünkü yerini almıştı. Heykelin üzerinde bulunduğu Ellis Adası, yaklaşık 12 milyon göçmenin Amerika’ya ilk giriş yaptığı yer olduğu için heykel bir özgürlük sembolü olarak görülür hale geldi.

Özgürlük Heykeli’nin internet sayfasında heykeli 28 Ekim’de 1 yıllık bakıma girmeden önce görmek isteyenlere kötü bir haber var. Zira siteye göre heykelin tepsine ulaşmak için gereken tüm biletler çoktan satıldı bile.

 

VOA (11 Ağustos 2011)