Skip to content
Menu

Amerikan hapishaneleri göçmen ticaretinden 5 milyar dolar kazanıyor

ABD’de son yıllarda birçok eyalette hızla yayılan ‘kaçak göçmenlerin görüldükleri yerde tutuklanarak cezaevine konması’ furyasının perde arkasından, şok edici kapitalizm uygulamaları olduğu ortaya çıktı.

Amerika Bülteni (15 Ağustos 2011)

Eyalet Kongrelerinde bu yasaların çıkması için lobi yapan organizasyonların, hapsedilen göçmen başına günlük olarak devletten milyarlarca dolar alan özel hapishane şirketlerine çalıştığı belirtiliyor. Sosyal adalet medyası konularına yoğunlaşan Brave New Foundation bünyesinde oluşan, “Cuéntame (Söyle Bana)’’ adlı göçmen hakları aktivist grubunun yayınladığı belgeler ve ilişki ağı, ABD’deki hapishane sisteminin acımızasızlığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sistem şöyle çalışıyor:

ABD’de özel sektör tarafından işletilen hapishane sektörünü 3 büyük firma elinde tutuyor. CCA (Corrections Corporation of America), The Geo Group ve Management and Training şirketleri. Bu 3 şirketin ABD genelinde işlettiği yaklaşık 200 hapishanesi var. Ve hapsettikleri mahkum için devletten aldıkları mahkum başına günlük 50-200 doların yıllık toplamı 5 milyar doları buluyor.

Bu şirketler, hapishanelere kimin tıkıldığı ile zerre kadar ilgilenmiyor. Tek istedikleri, mümkün olduğunca çok mahkumun kendi tesislerinde mümkün olduğunca uzun süre kalması. Bu 3 şirket, son bir yılda eyalet kongrelerideki milletvekillerine 20 milyon dolarlık lobi harcaması yaparak, daha fazla kaçak göçmenin tutuklanmasını sağlayacak yasaların çıkması için çalıştı.

Arizona’da başlayıp Utah ve Florida’ya sıçrayan diğer bazı güney eyaletlerinde de hazırlığı yapılan kaçak göçmen karşıtı yasaların taslakları American Legislative Exchange Council ya da kısaca ALEC olarak bilinen aşırı sağcı organizasyonca yazılıyor. Farklı eyaletlerdeki yasaların nerdeyse aynı kalemden çıkmış gibi olmasının sırrı da bunda yatıyor. Ancak, ALEC bünyesinde, ABD’nin en göçmen karşıtı politikacıları ile göçmen karşıtı yasaların çıkmasıyla karları katlanacak şirketlerin beraber bulunması kafaları karıştırıyor. Hapishane sektöründeki 12 şirket de ALEC üyesi.

Center for Media and Democracy’nin PR Watch başlıklı raporuna göre ise ALEC’in fon kaynağının büyük bölümü Exxon Mobil ile aynı zamanda miliyetçi Çay Partisinin de sponsoru olan New Yorklu milyarderler Koch ailesinden ve ilaç endüstrisinin birliği PhRMA’dan geliyor.

ALEC, eyalet kongrelerinden, daha çok kaçak göçmeni hapse tıkacak ve onları orada uzun süre tutacak yasalar çıkarmak için yoğun çaba sarfediyor. Normalde işlemleri 2-3 gün sürecek ve akabinde sınırdışı edilebilecekken 2 yıldır hapiste tutulan göçmenler var. 150 bin yataklı özel hapishane ağı, 5 milyar dolarlık geliriyle ‘hotel endüstrisiyle’ rekabet edebilecek hale geliyor.