Skip to content
Menu

Obama’nın halk desteğinin yüzde 30’lara düşmesinin anlamı: 3 teori

Amerika Bülteni (15 Ağustos 2011)

Gallup’un açıkladığı son anket, Barack Obama’ya halk desteğinin başkanlık süresinin en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Obama’nın performansını destekleyenlerin oranı yüzde 39’a gerilerken, performansını beğenmeyenlerin oranı yüzde 54’e yükseldi. Obama’nın ilk defa kamuoyu desteğinde yüzde 40’ın altına düşmesinin, Cumhuriyetçi Parti’nin yeni adaylarıyla gündemi işgal ettiği günlere denk gelmesi, 2012 seçimini kazanması konusunda şüpheler uyandırdı. Peki politik analistler Obama’nın düşen halk desteğini nasıl yorumluyor? Genel olarak 3 teori var:

1 – Ekonominin görünümü neden oluyor

‘Outside the Beltway’ yazarı Doug Mataconis, ‘’Açık ki bu anket sonuçları ülke ekonomisinin durumunun yansımaları’’ diye yazdığı analizinde, Obama’nın Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra yüzde 53’e çıkan halk desteğinin, borç tavanı krizi sırasında önce yüzde 40’lara gerilediğini ve eğer bir gelişme olmazsa daha da kötüye gidebileceğini aktarıyor.

2 – Demokratlar, Obama’nın istedikleri aday olmadığının farkına varıyor

Hot Air yazarı Ed Morrissey, ‘’Bana öyle geliyor ki Obama’nın desteğini düşürenler kalbi kırık Demokratlar’’ iddiasını dile getirdiği yorumunda, Obama’nın yeniden Demokrat Partinin adayı olması gerektiğini söyleyen Demokratların oranının Haziran ayındaki yüzde 81’den bugün yüzde 70’e düşmesini bu gerekçesine dayanak yapıyor. Morrissey, Demokratların, Obama’nın liderliği konusunda artık ciddi şüpheleri bulunduğunu belirtiyor.

3 – Obama düştü ama yıkılmış değil

‘’Politik iklim şu anda Obama’dan yana değil’’ diye yazan RealClearPolitics yazarı David Paul Kuhn ise, ‘’Ancak bu Obama’nın 2012’de çuvallayacağı anlamına gelmiyor. Obama, Jimmy Carter’ın durumundan çok uzakta. Carter, 1979’un sonunda yüzde 20’lerdeydi ancak buna rağmen partinin adayı yine o oldu. Cumhuriyetçiler adayını bir seçsin onun da birçok zaafiyeti olacak. Süperman’ın bile kritoniti var’’ yorumunda bulunuyor.