Skip to content
Menu

Bu kez Amerikan yönetimi Standard&Poor’s’un notunu verecek

Amerika Bülteni(18 Ağustos 2011)

ABD Adalet Bakanlığının, ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) önceki hafta ABD’nin kredi notunu düşürerek piyasaları karıştıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s hakkında ayrı ayrı soruşturma başlattığı ortaya çıktı. New York Times’ın haberine göre, Adalet Bakanlığı özellikle S&P’nin 2008 Mortgage krizi öncesi, riskli mortgage kredi paketlerine verdiği notları mercek altına alıyor.

Adalet Bakanlığı kaynakları soruşturmanın, S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesinden önce başladığını iddia ediyor ancak muhalefetin ve ekonomi çevrelerinin, bu soruşturmayı, S&P’nin ABD’nin notunu düşürmesine karşı bir ‘’intikam’’ olarak değerlendireceği belirtiliyor.

Bakanlık soruşturmasının, diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch’i de kapsayıp kapsamadığı ise bilinmiyor.

SEC de soruşturma başlattı

Öte yandan ABD Sermaye Piyasası Kurulu da (Securities and Exchange Commission), S&P hakkında ayrı bir soruşturma başlattı. New York Times, gerek Adalet bakanlığı gerekse de SEC yetkililerinin, soruşturma hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktığını da kaydetti.