Skip to content
Menu

Bush yönetiminde iç savaş: ‘Cheney, savaş suçlusu olarak yargılanmaktan korkuyor’

AMERİKA BÜLTENİ (1 Eylül 2011)

Dick Cheney’nin ‘In My Time’ adlı anı kitabının Salı günü raflarda yerini almasıyla, Bush yönetiminin üst düzey isimleri arasında tam bir iç savaş başladı. Cheney’nin kitabında eleştirdiği isimler Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Powell’dan sonraki dışişleri bakanı Condoleezza Rice, ekranlara çıkarak Başkan Yardımcısı Cheney’e ateş püskürdüler. Ancak en sert tepki Powell’ın bir eski yardımcısından geldi.

Bush’un birinci döneminde ABD’nin fiili başkanının Cheney olduğunu iddia eden Powell’ın eski genel sekreteri Lawrence Wilkerson, ‘’Savaş suçlusu olarak yargılanmaktan korkuyor’’ dedi. ABC News kanalına konuşan Wilkerson, Cheney’nin oldukça ‘intikamcı’ bir insan olduğunu da ileri sürdü.

Cheney yaptıkları ‘ucuz numara’

Bush yönetiminin ilk döneminde Dışişleri Bakanı olan Colin Powell da önceki gün CBS Televizyonunda yayınlanan ‘Face the Nation’ programında canlı yayın konuğu olmuş ve Cheney’i ‘ucuz numaralar’ peşinde olmakla suçlamıştı. Cheney, kitabında Powell’ın Bush’un altını oyduğunu ve Irak Savaşı aleyhine her yerde konuştuğu halde yönetim içi toplantılarda tek bir eleştiride bile bulunmadığını iddia ediyor. Powell, kitabı dedikodu yazarlarının üslubuna ve supermarket tabloidlerinin manşetlerine sahip olmakla da eleştirdi.

Rice: Cheney dürüstlüğüme saldırıyor

Powell’dan sonraki Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Cheney’nin kitabındaki iddialara tepki gösterdi ve eski başkan yardımcısını, ‘dürüstlüğüne saldırmakla’ suçladı. Cheney kitabında, Rice’ın Obama’yı Kuzey Kore konusunda sürekli yanlış yönlendirdiğini ve bir keresinde kendisine gelerek gözyaşlarına boğulmuş halde ‘’sen haklıydın’’ dediğini aktarıyor. Reuters’a yaptığı açıklamada yönetim içinde görüş ayrılıklarının olabileceğini belirten Rice, ‘’Ancak kimse kalkıp da başkanı yanlış yönlendirdi diyemez’’ şeklinde konuştu.

 video platformvideo managementvideo solutionsvideo player