Skip to content
Menu

Son 7 seçimi önceden bilen bilimsel hesap, ”Obama 2012’yi de kazanacak” diyor

AMERİKA BULTENİ (3 Eylül 2011) – Kamuoyu desteğinde son haftalarda büyük düşüş yaşayan ABD Başkanı Barack Obama’ya, son 7 başkanlık seçimini de kimin kazanacağını önceden bilen matematik profesöründen iyi haber var. Özel matematik formülü ile 1984’ten beri bütün başkanları önceden bilen ve formülü daha önceki 30 başkanın seçimine de doğru şekilde uygulanabilen American University matematik profesörü Allan Lichtman, ’ “13 Keys (13 anahtar)’’ yöntemi olarak bilinen hesaplarına göre, 2012’nin galibinin Obama olacağını açıkladı.  13 Keys  yöntemi, ‘’muhalefet son Kongre seçiminde çoğunluğu ele geçirdi mi?’’ , ‘’ekonomik durgunluk var mı?’’ , ‘’Beyaz Saray dış politikada önemli başarılar elde etti mi?’’ gibi kritik sorular da içeriyor. Lichtman’ın hesaplamalarına göre Obama, 2012’yi kazanmasına yetecek kadarını yapmış durumda. ”Belki şartlar yolunu tıkıyor ama tarih Obama’dan yana” diyor, Slate yazarı Josh Voorhees.

Amerikan medyası şimdi bu formülün ne kadar gerçekçi olduğunu tartışıyor. İşte 3 farklı bakış:

‘’Lichtman’ın geçmiş kehanetleri, ciddiye almamızı gerektiriyor’’  : ‘’Eğer Lichtman, Obama için başkanlık koltuğu çantada keklik diyorsa, ciddiye almak gerek’’ diyor US News yazarları Paul Bedard ve Lauren Fox. Lichtman, bazen kamuoyundaki genel havanın tersine kehanetlerde bulunduğundan bile dediği çıktı. Başkan 13 anahtardan 8’ini karşılıyorsa kazanıyor. Lichtman’ın hesabına göre Obama 9 anahtar kazanıyor. Mutlu ikinci dönemler sayın Başkan!

‘’Bu anahtarlar başkasının da kapısını açabilir’’ : Lichtman’ın kriterlerinin subjektif olduğunu düşünen Sentinel yazarı Rich Lewis, ‘’bir anahtar başkanın karizma sahibi olup olmadığına bakıyor. Bir diğeri, sosyal çalkantı yaşanıp yaşanmadığına… Benim karneme göre Obama 9 değil 7 anahtar kazanıyor. Yani benim formülümle Obama seçimi kaybedecek’’ görüşünü dile getiriyor.

‘’Anlamıyorsun dostum, hepsi ekonomiye bakar’’ : Lichtman’ın kriterlerini subjektif bulan bir başka yazar ise New York Times’ın istatistik gurusu Nate Silver. Lichtman’ın anahtarlarından yüzde 15’i ekonomiye bakıyor. Oysa benim hesaplarıma göre seçmenlerin en az yarısının kararını ekonomi belirliyor. Ekonomi kötüyse başka herşey iyi olsa bile Obama bıçak sırtında demektir.