Skip to content
Menu

Kristof Kolomb’un ‘Indian’ları, New York’u Rio’ya çevirdi

Cemal T. Demir (Amerika Bülteni)

Yılın birçok haftasonunda bir milli yürüyüşe sahne olan New York caddeleri, bir kez daha New York yürüyüşlerin en kalabalığı ve en renklisi olan olan ‘West Indian Day Parade’e ev sahipliği yaptı. 40 yıldır her ‘labor day’ günü olduğu gibi bu yıl da, çoğunluğu Karayip adaları kökenli 2 milyonu aşkın New Yorklunun katılımıyla oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Peki yürüyüşün adı neden ‘Karayip’ değil de ‘West Indian’?

Avrupalı kaşif Christopher Columbus, 1492 yılında karaya ayak bastığında Hindistan’a ulaştığını sanıyordu. Oysa ki bugün, bizim “Karayipler” dediğimiz, İspanyolların “Antillas”, İngilizlerin ise “West India” diye andığı bölgedeki sayısız adadan birine ulaşmıştı. Hindistan’a geldiğini sanan Colombus, adada karşılaştığı yerlilere Hintli anlamında “Indian” dedi. Bu yüzden Amerikan İngilizcesinde yerli(kızılderili) kelimesinin yerine “indian” kullanılıyor. Bu “galat-ı meşhur” ifade, kızılderililerin 20. yüzyılda üniversite eğitimi almaya başlayan çocukları tepkilerini göstermeye başlayınca, son yıllarda yerini, politik doğrucu “Native American (Amerika yerlisi)” kalıbına bırakmaya başladı. Karayip ‘indian’larını orijinal Hintliler ile karıştırmamak için de onlara “west indians (batı hintliler)” deniyor.

Brooklyn'deki yürüyüş birbirinden renkli görüntülere sahne oldu

Türkçe’de Antiller diye andığımız “Antillas”, İspanyolcada “keşfedilmiş yeni ülke” anlamına geliyor. Karayip kelimesinin İngilizcesi olan “Caribbean” adı ise, Avrupalılar geldiğinde söz konusu adalarda yaşayan en büyük Kızılderili kabilesi olan “Carib” kabilesinden geliyor. Bölge, dünyanın etnik bakımdan en yoğun alanlarından birini oluşturuyor. İspanyolca, Fransızca, İngilizce, Portekizce, Hollandaca, Danimarkaca ve İsveçce konuşulan ülkelerin adaların yanısıra onlarca yerli dili de konuşuluyor. Bölgeye rengini veren kültürler arasında Afrika kültürleri de var. 16. yüzyıldan itibaren Afrika’dan getirilen köleler, bölgenin birçok kesimini bugün siyah toplulukların yaşadığı yerler haline getirdi. Birbirine karışan Afrika, Avrupa ve Amerika dilleri, kültürleri, müzikleri, melez konuşma ve yaşam tarzlarının oluşmasına yol açtı. Bölgedeki bazı büyük ülke ve adlar şöyle:

Çoğunlukla İspanyolca konuşulan West Indian Bölgesi: Küba, Hispaniola adası(Dominik Cumhuriyeti ve Haiti), Porto Riko, kısmen Cayman Adaları.

Çoğunlukla Fransızca konuşulan West Indian Bölgesi: Dominika, kısmen Dominik Cumhuriyeti, Grenada, Haiti, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadineler, Martinique ve Guadeloupe, Saint Barthelemy ve Saint Martin.

Çoğunlukla İngilizce konuşulan West Indian Bölgesi: Anguilla, Bahamalar, Barbados, Belize, Bay Adaları, British Virgin Adaları, kısmen Cayman Adaları, Guyana, Jamaica, Trinidad and Tobago, Turks ve Caicos Adaları.