Skip to content
Menu

ABD’de neden artık ‘Labor Day’ ertesi, okulların ilk günü değil?

AMERİKA BÜLTENİ (7 Eylül 2011) Labor Day, Amerikan geleneğinde yazın bitişinin yanı sıra, okulların da açılacağının işareti oldu uzun süre. Kamu okulları yeni eğitim döneminde Labor Day’den sonraki Salı günü başlıyordu. Ancak Market Data Retrieval tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ABD genelinde öğrencilerin yüzde 75’inin okulu Ağustos ayı başlarında eğitime başlıyor artık.

ABD’deki ilk kamu okulu 23 Nisan 1635’te Boston’da eğitime başlayan Boston Latin School. Ancak çoğunlukla hayat tarıma dayalı olduğu için, aileler çocuklarına ilkbahardan itibaren tarlalarda ihtiyaç duyuyordu. Bu nedenle de okullar Ekim ayında eğitime başlıyordu. Şehir merkezlerinde de, kolera gibi salgınlardan korkulduğu için aileler çocuklarını yaz aylarında okullara göndermek istemiyordu.

20’nci yüzyılda eyaletler, öğrencilerin okulda geçireceği süreyi, okulların açılış ve kapanış tarihlerini belli genel takvimlere bağlama eğilimine girdi. Ancak, henüz klima icat edilmediği için, okulları Ağustos ayında açmak hala mümkün olamıyordu. Ve 1940’lı yıllardan itibaren, havaların serinlemeye başladığı Labor Day ertesi okulların açılışı için geleneksel bir takvime dönüştü.

1980’li yılların başından itibaren okulların açılışı erkene Ağustos ayının sonlarına alınmaya başlandı. 2001 yılında kabul edilen ‘’No Child Left Behind’’ yasası ile bu süre daha da erkene, Ağustos ayının başlarına taşındı.

Şimdilerde ise ABD genelinde yeniden okulların açılmasını Labor Day sonrasına almak isteyenler seslerini yükseltiyor. Yerel yönetimler de çoğunlukla buna sıcak bakıyor. Çünkü, en başta Ağustos boyunca okulları serin tutmak oldukça yüksek bir mali yük getiriyor. Örneğin, Oklahoma eyaletinin Tulsa şehri okul bölgesi, eğitime başlama tarihini yeniden Labor Day ertesine alırken en az 500 bin dolar tasarruf yaptı. Ülke çapında turizm kurulları da okulların açılışının Ağustos başından yeniden Eylül ayına alınması için kampanya yapıyor. Çünkü okulların geç açılması ailelere daha uzun tatil süresi veriyor. Virginia, Michigan ve Minnesota eyaletleri, turizm gerekçesiyle, yasalar çıkararak, Labor Day tarihinden önce okulların açılmasını yasaklıyor.

Peki bu trend ülke geneline yayılır mı? Uzmanlara göre pek mümkün gözükmüyor. Çünkü yeni kuşak, okulların Ağustos başında açılmasına alışmış durumda. Birçok çalışan ebeveynin, Eylül ayı başına kadar çocuklarına bakıcı parası ödememek istemesi de, okulların Ağustos ayı başında başlamasını savunanların sayısını artırıyor.