Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Parti açıkoturumu: Kim kazandı kim kaybetti?

soldan: Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul, Herman Cain, Jon Huntsman,

AMERİKA BÜLTENİ (8 Eylül 2011) Cumhuriyetçi Partinin 2012’de başkan adayı olmak isteyen 8 isim, California’da Reagan Başkanlık Kütüphanesinde, MSNBC televizyonu ve POLITICO gazetesinin düzenlediği televizyon açıkoturumunda kozlarını paylaşmak için bir araya geldi. Bütün gözler, adaylığını açıkladıktan sonra ilk açıkoturumuna katılacak olan Texas Valisi Rick Perry’nin üzerindeydi. Perry, yarıştaki en ciddi rakibi Massachusetts eski valisi Mitt Romney’e açıkça yüklenince, ikili arasında geceye damga vuran atışmalar yaşandı. Açıkoturumu yönetenlerin de, geceyi Romney – Perry gecesi yapmak için yoğun çabası sonuç verdi ve diğer 6 aday büyük ölçüde gölgede kaldı.

Perry’i Romney’e ‘’Dukakis (Massachusets’in eski valisi-AB) senden daha çok istihdam yarattı’’ şeklinde konuşunca, Romney de, ‘’George Bush (Texas’ın eski valisi) da senden daha fazla istihdam yarattı’’ diye karşılık verdi.

Rick Perry, gecede, insan ürünü bir küresel ısınma olduğuna inanmadığı tezini bir kez daha dile getirirken, ‘’Galileo da, gerçeği söylediği zaman azınlıktaydı’’ iddiasına bulundu. Bu bilim karşıtı tavrının Perry’nin ciddiyetine zararı büyük olabilir çünkü, Galileo, bugün yüzde 98’i ‘küresel ısınma var’’ diyen bilimadamlarının safındaydı, karşıtlarının değil… Sosyal güvenlik sisteminin ‘saadet zinciri’ olduğu yönünde oldukça tartışmalı bir iddia daha ortaya atan Perry’nin, açıkoturumu yöneten Brian Williams’ın ‘’Texas’ta idama gönderdiği 234 kişi arasında masum biri de olabileceği pişmanlığı duyup duymadığı’’ sorusuna, ‘’Hayır, bundan hiç rahatsızlık duymadım. Birisi vatandaşlarımıza karşı canice bir suç işlediğinde Texas’ta adil karşılığını alır’’ sözleri salondaki Cumhuriyetçilerden büyük alkış aldı.

İlk iki açıkoturumda rakiplerini eleşitirmek yerine doğrudan Başkan Obama’ya yüklenmeyi seçen Romney’nin bu tavrını sürdürüp sürdüremeyeceği merak ediliyordu. Obama’ya yüklenmeye devam etse de bu kez Perry’i doğrudan karşısına alarak, onu ciddi rakibi olarak gördüğünü gösterdi.

Gecenin süpriz ismi Jon Huntsman

İlk açıkoturumun yıldız ismi ve Çay partisinin favorisi Michelle Bachmann, anketlerdeki desteğini de Perry’e kaybettiği bugünlerde açıkoturumda da tamamen geri planda kalırken, gecenin en büyük sürprizi ise Utah eski Valisi ve Obama’nın Pekin eski büyükelçisi Jon Huntsman oldu. Huntsman, evrim teorisinden, küresel ısınmaya ve Çin ile savaşa kadar birçok konuda, platformdaki rakiplerinin tam tersine oldukça ılımlı çıkışlar yaparak, merkezci bir isim olduğunu ve sıradışı bir aday olduğunu ilk kez gösterme fırsatı yakaladı.

Texas Milletvekili Ron Paul, her zamanki libertaryan görüşlerini bir kez daha dile getirme fırsatı bulurken, diğer 3 aday, Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich, Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum ve Godfather’s Pizza zincirinin eski CEO’su Herman Cain büyük ölçüde açıkoturumun kenarında kaldılar.

Amerikan medyasına göre gecenin kazananları ve kaybedenleri kim?

Los Angeles Times’a göre gecenin en büyük kazananı Mitt Romey. Sosyal güvenlik konusunda Perry’e sağlam cevaplar verdi . 59 maddelik ekonomi planını 59 kez vurguladı. Siz de 59 maddelik bir plan yapsanız 59 kez vurgularsınız. Los Angeles gazetesine göre gecenin en büyük kaybedeni ise Michele Bachmann. Romney ve Perry’nin yanında, geçen aya ait solmuş çiçek gibi göründü.

Politico gazetesinden Maggie Haberman’a göre geceden birinci sırada çıkan Rick Perry oldu. ‘’Texas Valisi sadece Brian Williams ve John Harris’in sorularına cevap vermek zorunda kalmadı. Aynı zamanda rakiplerinden gelen salvoları da savuşturmak zorunda kaldı. Eğer bütün enerji bir kişiye yöneliyorsa, o kişi sahanın hakimi demektir. Perry gecenin tüm dikkatinin merkezindeki isimdi’’

Washington Post politik analisti Chris Cillizza’ya göre de gecenin açık galibi Mitt Romney. Cillizza da, Romney’nin cevaplarını ‘’presidential’’ bulanlardan.  Ancak Cillizza, ılımlardan ve Demokratlardan da oy alabilecek bir aday olabileceğini gösteren Jon Huntsman ile bilimsel tartışmalara girene kadarki ilk 45 dakikalık Rick Perry’i ve geceyi organize eden MSNBC ve Politico’yu da ‘kazananlar’ listesine keliyor. Cillizza’ya göre de gecenin asıl kaybedeni, Michele Bachmann. Perry’nin Sosyal güvenlik sistemini ‘’saadet zincirine’’ benzettiği ve  küresel ısınmadaki bilimsel görüşlere karşı çıktığı son yarım saatini de kaybedenler listesine ekliyor.

ABC News’den Amy Walter’a göre de, açıkoturumu gerçekleştirenler, 8 adaylık açıkoturumu, 2 adaylık açıkoturuma çevirmekte başarılı oldu ve bu vuruşmanın galibi ise Romney. Walter, Romney’nin önceki yıllarda iki defa başkan adaylığı yarışına girmiş olmanın tecrübesine sahip olduğunu belirtiyor.

New York Times’tan Jeff Zeleny ve Adam Nagourney ise, Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın, Romney ve Perry arasında gerilimli ve ideolojik bir mücadeleye evrildiği tespitini yapmakla birlikte, kim kazandı kim kaybetti konusuna hiç girmiyorlar.

USA Today’s William M. Welch ve Jackie Kucinich ise, hem oturumu yönetenlerin hem de sahnedeki aday adaylarının tamamının Rick Perry’e yüklenmesine dikkat çekti.

NPR’a göre de, Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışını artık Romney – Perry çekişmesi şekilendiriyor.

Daily Beast’ten Paul Begala’ya göre ise gecenin açık galibi Mitt Romney. ‘’Romney rahat ve pürüzsüzdü’’ diyor Begala, ‘’Mitt’in en iyi gecesi’’ analizinde ve ekliyor: ‘’Ama Perry’i de kenarda kalmış saymayın. Sıkı mücadele verecek’’

AÇIKOTURUMDAN BÖLÜMLER