Skip to content
Menu

Mel Gibson, yeni film projesiyle Amerikan Yahudi örgütlerini yine kızdırdı

AMERİKA BÜLTENİ (9 Eylül 2011)  ABD Yahudi örgütleri, bir kez daha Oscar ödüllü ünlü aktör ve yönetmen Mel Gibson’a karşı ayaklandı. 2004 yılında çevirdiği The Passion of the Christ filminden beri ünlü aktöre cephe alan Yahudi çevreler, Mel Gibson’un, Yahudilerin en önemli tarihi figürlerinden ‘Judah Maccabee (Yehuda Makabi)’’nin hayatını sinemaya taşıma projesine karşı kampanya başlattı.

Yahudiler, Hannukah bayramının doğuşuna neden olan kutsal liderlerinin hayatını anlatacak filmin, Mel Gibson tarafından çekilecek olmasına, ve muhtemelen başrolde oynayacak olmasına büyük tepki gösteriyor.

Hollywood Reporter’a konuşan New York merkezli Anti Defamation League’in (ADL) başkanı Abraham Foxman, ‘’Judah Maccabee daha iyisini hakediyor. Maccabee Yahudi halkı için özel olarak ve genel olarak da dünyada dini özgürlük için mücadele eden herkesin kahramanı. Onun hikayesinin, başkalarının dini inançlarına saygısı olmayan biri tarafından aktarılması gülünç olur.

Projenin Mel Gibson ile beraber ortağı olan Temel İçgüdü (Basic Instinct) filminin yazarı Joe Eszterhas ile projeyi gerçekelştirmeyi hedefleyen Warner Bross film şirketi de tepkilerin hedefinde.

Los Angeles, Simon Wiesenthal Hoşgörü Müzesi’nin müdürü Haham Marvin Heir de, Hollywood Reporter’a yaptığı açıklamada, ‘’Gibson’u Judah Maccabee filmine yönetmen yapmak, Madoff’u Sermaye Piyasası Kuruluna(SEC) başkan yapmak gibi’’ şeklinde tepkisini dile getiriyor. Warner Bross şirketini de uyaran Haham Heir, ‘’Warner Bross vahim bir hata yapıyor. Judah Maccabee’nin hayatını anlatan bir filme çoğunlukla Yahudiler gider. Ancak yahudiler bu filme gitmeyecek’’.

Mel Gibson’un aktörlüğe ve yönetmenliğe devam etmesine karşı olmadığını ifade eden Heir, ‘’Ancak kendisi hala yahudilerden açıkça özür dilemiş değil. Skandal sözlerinden sonra biraz duyarlılık gösterebilirdi. Bir makale yazarak, sözlerine açıklık getirip pişmanlığını ifade edebilirdi. Bir Avrupa seyahatinde bir Yahudi toplama kampına ziyaret edip hassasiyet gösterebilirdi. Ancak bunların hiçbirini yapmadı.

Gibson ise, filmi yapıp yapmayacağı, rol alıp almayacağı konularının hiçbiri konusunda yorum yapmıyor.