Skip to content
Menu

Amish’lere at arabası sürme ehliyeti sınavının zamanı mı?

AMERİKA BÜLTENİ (10 Eylül 2011)

At arabası sürmek için sürücü ehliyeti sahibi olmak gerekir mi? 21’nci yüzyılda kim at arabası kullanıyor ki diyenler olabilir. ABD’nin Pennsylvania, Indiana, New York ve Ohio eyaletinde yaşayanlar, yollarda sık sık, her türlü teknolojik aracı kullanmayı reddeden Amish topluluğu üyelerinin atlı arabalarına rastlaması olası. Ancak maalesef bu karşılaşmalar her zaman sorunsuz olmayabiliyor.

Haftabaşında Indiana eyaletinde iki Amish çocuğun kullandığı at arabası ile bir SUV aracın çarpışması sonucu, at arabasındaki, biri 10 diğer 7 yaşındaki iki Amish çocuk hayatını kaybetti, SUV araçtaki 4 kişi de yaralandı. Bu trajik olay, at arabalarının kullanımasına da motorlu araçlardaki gibi ehliyet şartı getirilmesi tartışmasını yeniden başlattı.

Indiana eyalet yasalarına göre, at arabaları da trafikte motorlu araçlara ait tüm kısıtlama ve işaretlere tabiler. Ancak, at arabası sürücülerinin yaşı ile ilgili bir düzenleme yok. Amish topluluklarda çocukların at arabası kullanması çok yaygın ve sık görülen bir durum.

Şimdi bazı yerel politikacılar, at arabaları sürüşü için de ehliyet kartı şartı getirilmesini istiyor. Indiana Kongresinin Cumhuriyetçi üyelerinden Wes Culver, yerel WSBT televizyonuna yaptığı açıklamada, konuyu Kongre gündemine taşımayı düşündüğünü ve Amish’lere de ehliyet şartı getirilmesinden yana olduğunu söyledi.

Aslında Amishler tamamen trafik kurallarından azade değiller. Bu yılın başında Ohio’da bir Amish at arabası sürücüsü şerit ihlalinden dolayı ceza yedi. New York eyaletinde 17 yaşındaki bir Amish genci de, hızlı at arabası sürdüğü için polis takibine takıldı. Bir süre polisten arabasıyla kaçmaya çalışan Amish gencinin yakalanınca alkollü olduğu ortaya çıktı ve cezalandırıldı. Bazı eyaletlerde yine bazı Amish’ler alkollü araç kullandıkları gerekçesiyle trafik cezaları gördü. Ancak bazı eyaletlerde, arabanıza el konması için motorlu olması gerektiği şartı var.