Skip to content
Menu

Google, restoran dünyasının karnecisi Zagat’ı niye satın aldı?

AMERİKA BÜLTENİ (10 Eylül 2011)

Internet devi Google, bir kez daha yaptığı bir şirket alımıyla gündemde. Ancak Google bu kez bir teknoloji ya da internet şirketini değil, dünya restoranlarının karnecisi Zagat’ı satın aldı. Amerikan medyası bu oldukça süpriz satınalmadan sonra şimdi, bir teknoloji devinin yeme-içme sektörüyle ne işi olabileceğini tartışıyor.

Google artık internetin ‘içerik’ sektörüne de giriyor: ‘’The Atlantic dergisinden Alexis Madrigal, internet devinin bugüne kadar 100’e yakın şirket aldığına dikkat çekiyor ve ekliyor: Ancak Google ilk kez bir ‘pür içerik’ yaratıcıs satın alıyor. Teknoloji, elektronik ve medya şirketlerinin içiçe geçip birleştiği bir sürece giriyoruz.’’

ZDNet’ten Larry Dignan da bu görüşe katılıyor: ‘’Google’ı yakından izleyin. Bu Google için ciddi içerik hamlelerinin ilki olabilir. AOL ve Yahoo’nun sıkıntılı olduğunu bir zamanlama dikkat çekiyor. Bu iki şirket de içerik de üreterek kendilerini Google’dan farklılaştırmışlardı. Şimdi, arama motoru devi, Zagat ile bu alana giriyor.’’

Yelp’e meydan okuyacak: Gothamist yazarı Garth Johnson, Google’ın 2009’da yerel hizmet sektörü arama, eleştirme, derecelendirme sosyal ağı ‘Yelp’i 500 milyon dolara satın almak istemiş ancak terslenmiş olduğuna dikkat çekiyor ve, ‘’Google şimdi hepsinin ağa babası Zagat’ı satın aldı. Kendine mukayyet ol Yelp’’ diye yazıyor.

Yerel reklam sektörüne giriyor: Google bu hamlesinin, küçük ölçülü olmasına rağmen toplamda oldukça ciddi bir büyüklüğe ulaşan yerel reklam pastasındaki payını muazzam ölçüde artıracağına dikkat çeken San Francisco Chronicle yazarı James Temple, bunun aslında Google için yeni bir alan olmadığına vurgu yapıyor. Google 1 yıl önce online listeleme servisi ‘Places’ı satın almıştı. Ancak, Zagat, yerel sektördekki konumunu dramatik ölçüde değiştirecek bir hamle.

Wall Street Journal’dan Shira Ovide ise, Google’ın Zagat’ı alarak, restoran rezervasyon sitesi OpenTable’ı vurduğuna da dikkat çekiyor. Google’ın Zagat alımını açıklamasından hemen sonra, OpenTable’ın hisseleri yüzde 7,2 düştü.

Google, spekülasyon sektörüne giriyor: San Francisco Chronicle yazarı Temple’ın dikkat çektiği bir başka konu ise, Zagat’ın karnelemelerinin artık ne derece güvenilir olabileceği… Zira, Google’ın halen Google Maps, YouTube video sitesi ve arama motorunda, reklam verenlerin kolay bulunmasını sağlayan listelemelerinin tartışmaları devam ediyor. Arama motorunda Zagat kritiklerinin ön sıralarda çıkacağı günler yakındır.