Skip to content
Menu

Demokratlar, yarın New York’ta kalelerini kaybedebilir; sebep Obama mı?

David Weprin (solda) ve Bob Turner (sağda), Anthony Weiner'dan boşalan koltuk için yarışıyor

AMERİKA BÜLTENİ (12 Eylül 2011) New York Salı günü oldukça kritik bir ara seçime sahne olacak. Twitter üzerinden kızlara çıplak fotoğraflarını gönderdiği ortaya çıkınca istifa eden Temsilciler Meclisi New York milletvekili Anthony Weiner’ın Amerikan Kongresinde temsil ettiği New York 9’ncu bölgenin yeni temsilcisini seçmek için bu bölgedeki New Yorklular sandığa gidecek.

Son anketler, 88 yıldır Demokratların kalesi olan 9’ncu bölgede, Cumhuriyetçi aday işadamı Bob Turner’ın, Demokrat Partinin adayı, New York eyalet kongresi üyesi David Weprin’e karşı net şekilde önde olduğunu gösteriyor. 1923 yılında beri aralıksız olarak sürekli Demokrat adayların kazandığı ve Brooklyn’in bir bölümü ile Queens’in merkez güney kesimlerini içeren seçim bölgesinin, anketlerdeki gibi Cumhuriyetçilerce kazanılmasının,  Demorat Partiyi karıştırabileceği iddia ediliyor.

Demokrat Parti, Mayıs ayındaki ara seçimde 40 yıldan fazla süredir Cumhuriyetçi adayların kazandığı 26’ncı bölgenin Temsilciler Meclisindeki koltuğunu kazanarak, Cumhuriyetçi Partide şoka neden olmuştu. Şimdi Cumhuriyetçiler 13 eylül Salı günü aynı şoku Demokratlara yaşatmak istiyor.

Seçime Obama’nın İsrail’e karşı tutumu damga vuruyor

New York’tali seçimin kampanya konuşmaları ve açıkoturumların ana konusu Obama’nın İsrail politikası oluşturdu. Yoğun Yahudi nüfusunun yaşadığı bölgede, Cumhuriyetçiler, Obama’yı ‘anti-İsrail’ olarak lanse ediyor.

New York Post da, Obama’nın anti-İsrail tutumu nedeniyle bölgedeki Yahudi seçmenlerin sağa yöneldiğini, ve mağlubiyetten tamamıyla Obama’nın sorumlu tutulması gerektiğini yazdı. Gazete, bu seçimin, geleneksel olarak sol seçmen görülen Yahudilerin artık sağa dönmeye başladığını gösteren bir viraj olduğu görüşünde.

New York Times’a göre ise, Weprin’in karizma eksikliğinin, oldukça zayıf kampanyasının ve büyük gaflarının (mesele ABD’nin borcu için ‘tahmin ediyorum 4 trilyon dolar’ dedi. Oysa 14 trilyon dolardan fazla) mevcut tabloda rolü büyük. Gazete ayrıca kendisi de Ortodoks Yahudi olan Demokrat aday Weprin’in gay evliliğini desteklemesinin ve tartışmalı ‘Gorund Zero’ cami projesine karşı çıkmaması daBrooklyn’in ortodoks Yahudi mahallelerinden oy almasını zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

TalkingPointsMemo sitesi ise, Weprin’in kaybetmesi halinde Obama ile beraber ikisinin de suçlu olacağı görüşüne yer veriyor. TPM, her 3 seçmenden 2’sinin Demokrat Partili olduğu Demokrat kalede, Obama’nın 2008’de sadece yüzde 55 oy aldığına işaret ediyor ve bu seçim bölgesindeki kaybın 2012 yarışına büyük gölge düşüreceği uyarısında bulunuyor.

New York gazetelerinden Cumhuriyetçi adaya destek

Öte yandan New York’un 3 büyük gazetesinden New York Post ve New York Daily News, Cumhuriyetçi aday Bob Turner’ı desteklediklerini açıkladı. New York Times ise Demokrat aday David Weprin’i desteklediğini duyurdu. Wall Street Journal gazetesi ise genel olarak Turner’ı destekleyen yayınlara yer veriyor. New York’un eski belediye başkanı Rudy Giuliani Turner’ı desteklerken, kendisi de Yahudi olan eski belediye başkanı Ed Koch da Turner’ı desteklediğini açıkladı.

Türklerin, yaşadıkları bölgenin kritik seçiminden haberi bile yok

ABD’nin genel politikasını etkileyebilecek kadar kritik bir seçime sahne olacak New York 9’ncu bölge, New York’taki Türk nüfusunun yoğun olduğu bazı semtleri de içeriyor. Ancak ne Amerikan Türk derneklerinin ne de bölgede yaşayan Türklerin büyük çoğunluğunun bu seçimden haberi bile yok. Amerika Bülteni’nin bugün ulaştığı 10 Türk seçmenden sadece 2’si seçimden haberdar olduklarını belirtti. Onlar da sandığa gidip gitmemeye henüz karar vermiş değil.  13 Eylül Salı günü ayrıca New York genelinde, New York eyalet kongresinin 4 koltuğu için de ara seçim yapılıyor. Bu koltuklardan ikisi Queens’e, biri Brooklyn’e ve biri de Manhattan’a ait.

New York 9’ncu Seçim Bölgesi hangi semtleri kapsıyor:

Queens: Maspeth, Fresh Meadows, Glendale, Howard Beach, Kew Gardens, Kew Gardens Hills, Middle Village, Forest Hills, Ozone Park, Ridgewood, Rego Park, Rockaway Beach, ve Woodhaven.

Brooklyn: Flatlands, Gerritsen Beach, Marine Park, Midwood, Mill Basin ve Sheepshead Bay.