Skip to content
Menu

‘Wi-Fi’ mültecilerinin West Virginia dağlarındaki sığınağı: Green Bank

Dünyanın en büyük radyo teleskobu olan Robert Byrd Teleskobu (Foto: NRAO/AUI)

AMERİKA BÜLTENİ (14 Eylül 2011)

Kablosuz internet dalgalarının, cep telefonu sinyallerinin hasta ettiğini düşünen yüzlerce Amerikalı West Virginia eyaletinde Allegheny dağları yamacında bulunan Green Bank kasabasına yerleşiyor.

Burayı onlar için özel kılan bir sebep var: ABD Federal İletişim Kurulu (FCC) tarafından bu bölge, ‘National Radio Quiet Zone’ yani ‘radyo dalgasız bölge’ ilan edilmiş durumda.

1958 yılından beri geçerli olan ilanın nedeni ise, kasaba yakınlarından bulunan ‘dev kulaklar’…. Bunların en büyüğü, ABD ‘Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’ne ait. Evrenin derinliklerindeki düşük seviyeli frenkansları dinleyen dev kulağa, ve diğer askeri ve istihbari kulaklara her hangi bir radyo dalgasının bulaşmaması için de gözlemevindeki Robert Byrd Teleskobu merkez olmak üzere çevredeki yaklaşık 33 bin kilometrekarelik alanda her türlü radyo iletişimi yasak. Teknoloji sitesi Wired’a göre bölgedeki elektromanyetik kirlilik oranı nerdeyse sıfıra yakın. Bölgedeki bir kaç cep telefonu baz istasyonu da gözlemevine en uzak noktalarda ve kontrol altında sinyal yayabiliyor. Hatta bölge içinde evinize her hangi bir kablo çekmeyi istiyorsanız bile yerin en az 4 metre altından geçmesi gerekiyor bu hattın. Burada laptopunuza wireless LAN kartı takmak mı? Unutun gitsin.

Bütün bu özellikler de burayı, modern teknoloji toplumunda EHS yani ‘’Electromagnetic Hypersensitivity’’  kurbanı olduğunu düşünenler için adeta cennet haline getiriyor. ABD nüfusunun yüzde 5’inin EHS duyarlı olduğu tahmin ediliyor. Bu kişiler, kablosuz internet ve cep telefonlarının manyetik dalgaları nedeniyle, baş ağrısı ve sancı yaşadıklarını dile getiriyor.

Iowalı Diane Schou da, ‘Wi-Fi Mültecisi’ diye anılan bu kişilerden biri. BBC’ye yaptığı açıklamada, Green Bank’ta oldukça sağlıklı ve mutlu bir yaşama kavuştuğunu kaydeden Diane, ‘’Burda yaşamak beni daha çok insanlaştırdı. Güneşin doğuşunu batışını görebiliyorum. Geceleri yıldızları görebiliyorum. Burda kimsenin cep telefonu yok. O nedenle de daha çok insanla bizzat konuşuyorsunuz, dostluklar gelişiyor’’ diye anlatıyor.

EHS endişesi teknolojik cehalet mi?

Kablosuz internet birliği CTIA, wireless cihazların elektromanyetik dalgalarının her hangi bir sağlık sorununa yol açmadığını bilimsel araştırmaların defalarca gösterdiğini belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü de her ne kadar, EHS hastası olduklarını düşünenelerin ağrı ve acılarının samimi olduğunu düşünse de, EHS’ı ‘genel bir hastalık’ kriterleirne uygun durum olarak kabul etmiyor. BBC’ye konuşan Maryland Üniversitesi Fizik Profesörü Bob Park da, wi-fi’nin taşdığı radyasyonun insan bedeninin kimyasında değişikliğe yol açamayacak derecede zayıf olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ‘’Bugünün teknoloji dünyasında daha büyük problem insanların daha az eğitim görmeleri. Öğrenmeleri gereken şeyleri öğrenmiyorlar. İnsanları hasta edip öldürecek birşey varsa o da cehalettir’’