Skip to content
Menu

Demokrat Partiyi sarsan mağlubiyet: New York’ta 88 yıllık kalelerini kaybettiler

David Weprin (solda) ve Bob Turner (sağda), Anthony Weiner'dan boşalan koltuk için yarıştı

AMERİKA BÜLTENİ (14 Eylül 2011- 00:33 AM) New York bugün oldukça kritik bir ara seçime sahne oldu. Twitter üzerinden kızlara çıplak fotoğraflarını gönderdiği ortaya çıkınca istifa eden Temsilciler Meclisi New York milletvekiliAnthony Weiner’ın Amerikan Kongresinde temsil ettiği New York 9’ncu bölgede yapılan ara seçimi Cumhuriyetçi aday kazandı.

Tam 88 yıldır Demokratların kalesi olan New York 9’ncu bölgede, oyların yüzde 70’inin sayıldığı gece yarısı itibarı ile Cumhuriyetçi aday işadamı Bob Turner oyların yüzde 52’ünü alırken, Demokrat Partinin adayı, New York eyalet kongresi üyesi David Weprin yüzde 47’de kaldı.

Brooklyn’in bir bölümü ile Queens’in merkez güney kesimlerini içeren seçim bölgesi, oluşturulduğu 1923 yılında beri aralıksız olarak sürekli Demokrat adayların kazandığı bir seçim bölgesiydi.

Demokrat Parti, Mayıs ayındaki ara seçimde 40 yıldan fazla süredir Cumhuriyetçi adayların kazandığı 26’ncı bölgenin Temsilciler Meclisindeki koltuğunu kazanarak, Cumhuriyetçi Partide şoka neden olmuştu. Şimdi Cumhuriyetçiler 13 eylül Salı günü aynı şoku Demokratlara yaşattı.

Seçime Obama’nın İsrail’e karşı tutumu damga vurdu

New York’tali seçimin kampanya konuşmaları ve açıkoturumların ana konusu Obama’nın İsrail politikası oluşturdu. Yoğun Yahudi nüfusunun yaşadığı bölgede, Cumhuriyetçiler, Obama’yı ‘anti-İsrail’ olarak lanse ediyor ve seçimin Obama’nın İsrail politikası için bir referendum olduğunu savunuyordu. New York’taki birçok sağcı Yahudi örgüt, Demokrat Partinin adayı Yahudi olmasına rağmen, Turner için büyük kampanya yürüttü.

Bu ağır yenilgisinin sorumlusunun kim olacağı dünden tartışılmaya başlanmıştı

Son günlerdeki anket sonuçlarıyla geliyorum diyen bu seçim yenilgisinden kimin sorumlu olacağı daha sonuçlar açıklanmadan tartışılmaya başlanmıştı.

New York Post da, Obama’nın anti-İsrail tutumu nedeniyle bölgedeki Yahudi seçmenlerin sağa yöneldiğini, ve mağlubiyetten tamamıyla Obama’nın sorumlu tutulması gerektiğini yazdı. Gazete, bu seçimin, geleneksel olarak sol seçmen görülen Yahudilerin artık sağa dönmeye başladığını gösteren bir viraj olduğu görüşünde.

New York Times’a göre ise, Weprin’in karizma eksikliğinin, oldukça zayıf kampanyasının ve büyük gaflarının (mesele ABD’nin borcu için ‘tahmin ediyorum 4 trilyon dolar’ dedi. Oysa 14 trilyon dolardan fazla) mevcut tabloda rolü büyük. Gazete ayrıca kendisi de Ortodoks Yahudi olan Demokrat aday Weprin’in gay evliliğini desteklemesinin ve tartışmalı ‘Gorund Zero’ cami projesine karşı çıkmaması daBrooklyn’in ortodoks Yahudi mahallelerinden oy almasını zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

TalkingPointsMemo sitesi ise, Weprin’in kaybetmesi halinde Obama ile beraber ikisinin de suçlu olacağı görüşüne yer veriyor. TPM, her 3 seçmenden 2’sinin Demokrat Partili olduğu Demokrat kalede, Obama’nın 2008’de sadece yüzde 55 oy aldığına işaret ediyor ve bu seçim bölgesindeki kaybın 2012 yarışına büyük gölge düşüreceği uyarısında bulunuyor.

New York 9’ncu Seçim Bölgesi hangi semtleri kapsıyor:

Queens: Maspeth, Fresh Meadows, Glendale, Howard Beach, Kew Gardens, Kew Gardens Hills, Middle Village, Forest Hills, Ozone Park, Ridgewood, Rego Park, Rockaway Beach, ve Woodhaven.

Brooklyn: Flatlands, Gerritsen Beach, Marine Park, Midwood, Mill Basin ve Sheepshead Bay.