Skip to content
Menu

Genç kızların ‘en iyi kocayı’ bulabileceği 10 Amerikan üniversitesi

AMERİKA BÜLTENİ (16 Eylül 2011)

Her ne kadar dans pistleri ya da Facebook aracılığıyla farketmez, çıkmaya başlayan üniversiteli çift sayısı tarihin en yüksek seviyesinde olsa da, evlenen üniversiteli çift oranı da tarihin en düşük seviyesinde. Virginia Üniversitesi’nde, ABD’de evlilikler konusunda araştırmalar yapan The Marriage Project biriminin direktörü Bradford Wilcox, ‘’19’ncu yüzyıl üniversitelerinde evlilik dışı ilişki bir tür marjinallikti. Bugünün üniversitelerinde evlilik marjinal. Normal olana bir tür isyan görülüyor’’ diye anlatıyor bugünkü tabloyu.

Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezinin 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre Amerikalı üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 18’i evli. Bunun en önemli nedenlerinden biri ekonomi. Çünkü, evli üniversiteli olmak çok değil 5 yıl önceki koşullara göre bile ekonomik olarak çok daha zor.

Aşk ve ilişkiler üzerine yayınlarıyla bilinen YourTango adlı magazin sitesi, hayatının aşkıyla üniversitede tanışmak isteyen genç üniversite adayı kızlara, bunu en iyi sağlayabilecekleri üniversitelerin listesini yaptı.

Önce US News & World Report dergisinin en iyi üniversiteler sıralamasını, en çekici erkekler bu okullarda olur gerekçesiyle belirleyen YourTango, ardından bu listeyi, PayScale.com sitesinin yeni mezunların maaş sıralamasına göre üniversiteler listesi ile karşılaştırdı. Sonra da, en cömert mezunların yani iş hayatına atıldığında mezun olduğu okula en fazla yardım yapanların olduğu okulları, ‘kim, geri vermesini bilen cömert ve vefalı birini sevmez ki’ gerekçesiyle belirledi. Elbette, ülkenin en parti sever öğrencilerinin olduğu üniversiteleri liste dışı bıraktı. Ve bütün bu karşılaştırma ve istatistikler sonucunda, ‘’10 Colleges That Produce The Best Husbands (En iyi kocaları üreten 10 üniversite)’’ listesi ortaya çıktı.

İşte o liste:

1-    Williams College (Williamstown, Massachusetts)

ABD’nin 1 numaralı ‘liberal art’ üniversitesi, öğrencilerinin en az yüzde 50’sinin yine aynı üniversiteden biriyle evlenmesiyle de zirvede. Üstelik mezunlarının orta seviyede kariyer yıllık gelir ortalaması da 105 bin dolar seviyesinde. Ayrıca, mezunlarının yüzde 59’u bir şekilde okuluna bağış yapmaya devam ediyor. Yani Williams öğrencileri bir şekilde sadık ve cömert öğrenciler. Daha ne olsun?

 

2 – Princeton (Princeton, New Jersey)

Ivy ligin bu değişmez üniversitesinin öğrencilerinin orta seviyede kariyer yıllık gelir ortalaması da 130 bin dolar ile birinci sırada. Akademik olarak ülkenin 2 numaralı üniversitesi ve mezunlarının yüzde 60’ı okuluna bağış yapmaya devam ediyor.

 

3 – Stanford University (Palo Alto, California)

Eğer California kızıysanız, Stanford’lu bir erkek en ideali. Orta seviye kariyerinde 112 bin dolar yıllık ortalama gelirle ABD’nin 5’nci üniversitesi sırasında. ABD’de her yıl en fazla atletik ve sportmen öğrenciye sahip okula verilen NACDA Directors’ Cup

ödülünü son 17 yıldır ilk sırada almasını da eklerseniz, zengin ve sağlıklı bir koca ihtimalinin yüksekliği ortaya çıkar.

 

4 – Harvard University (Cambridge, Massachusetts)

Akademik çalışmadan başını kaldıramayan bir başka üniversite. Ama zaten biz de haftasonu takılmalarından ya da keyifli partilerden bahsetmiyoruz. Hayat arkadaşınızı bulabileceğiniz yerden bahsediyoruz. ABD’nin bir numaralı üniversitesinin mezunlarının orta seviye kariyer yıllık gelir ortalaması 116 bin dolar. Üstelik eğer ‘aileden zeki’ birine bakıyorsanız ki bilin ki, Harvard Üniversitesi öğrencilerinin en az yüzde 30’u Harvardlı çocuğu.

 

5 – Amherst College (Amherst, Massachusetts)

Eğer edebiyatsever bir koca arıyorsanız bu okul size göre. David Foster Wallace’dan Scott Turow’a birçok ünlü romancının mezun olduğu okul bu. ‘liberal art colleges’ sıralamasında 3’ncü sıradaki bu okulun öğrencilerinin orta seviyede kariyer yıllık gelir ortalaması da 107 bin dolar. Ve bu küçük okulun öğrencilerinin sadakat oranı oldukça büyük. Öğrencilerinin yüzde 60’ı maaşlarının bir bölümünü okuluna bağışlamaya devam ediyor.

 

6 – Duke (Durham, North Carolina)

Gazeteci Charlie Rose’dan, aktör Ken Jeong’a ve CBS News’in patronu Sean McManus’a kadar birçok ünlü ve etkili ismin okulu. Mezunlarının ortaseviye kariyer yıllık ortalama gelirleri 113 bin dolar. Akademik olarak ülkede 9’ncu sırada olan okulun erkekleri, ülkenin en çekici üniversite öğrencileri arasında.

 

7 – University of Notre Dame (Notre Dame, Indiana)

Bu okuldaki her dört öğrenciden biri, yine bu okuldan mezun olmuş anne babaların çocukları. Orta seviyede kariyerde yıllık ortalama gelirleri 107 bin dolar. ABD’nin 19’ncu üniversitesi. Üstelik bu görece dindar okulun kampüsünde ‘Greek’ tarzı yaşam da yok.

 

8- California Institute of Technology (Pasadena, California)

Bilim ve mühendislik yoğunluklu bu okuldan mezun olan öğrencilerin yüzde 62’si erkek. Bu şu demek, yeni mezunların çoğunun kız arkadaşı yok. Üstelik bu okulun mezunları yıllık ortalama 70 bin dolar işe başlayıp, orta seviye kariyerde yıllık ortalama 123 bin dolar gelire sahip oluyorlar. Birçok teknoloji devi şirketin yöneticisi ve uzmanlarının mezun olduğu okul burası. Eğer, ‘nerdy’ bir koca bakınıyorsanız bu okul sizin yeriniz.

 

9 – Carleton College (Northfield, Minnesota)

Bu küçük ‘liberal art’ okulu, tam bir akademik enerji deposu. Ülkedeki liberal art üniversiteleri sıralamasında 8’nci sırada ve 98 bin dolar gelirle kendi alanında bir numara. Ayrıca bu okulun öğrencilerinin üçte ikisi okuluna bağışta bulunmaya devam edecek kadar vefalı ve cömert. Okulun öğrencilerinin yüzde 50’si ‘Upper Midwest’ eyaletlerinden. Bu coğrafyadan zeki birine bakıyorsanız burası sizin okulunuz.

 

10 – Harvey Mudd (Claremont, California)

Los Angeles’ın bu güneşli okulunun öğrencileri kariyerlerinin orta seviyesinde yıllık ortalama 121 bin dolar gelire sahip oluyor. Çünkü çoğu, bilim, mühendislik alanında iş sahibi oluyor. Üstelik bu okuldaki final ve vize sınavlarının nerdeyse tamamına, ‘evden’ girilebiliyor. Bu ne demek? En dürüst ve güvenilir öğrencilere sahip okul demek.