Skip to content
Menu

Ekonomi sadece yaşarken vurmuyor: Amerikalının yatacak mezarı da yok!

AMERİKA BÜLTENİ (18 Eylül 2011)

Amerikan ekonomisindeki gerileme ve yoksullaşmanın belki de en çarpıcı göstergesi yaşayanlardan çok ölü Amerikalılarla ortaya çıkıyor. Mezarlık ve defin işlemlerinin maliyeti nedeniyle, ülke çapında sahipsiz cenazelerde adeta patlama yaşanıyor. Cenaze ve defin işlemlerinin yüksek maliyeti ve mezarlıkların pahalılığı nedeniyle kimsenin sahip çıkmadığı cenazeler nedeniyle, ABD’de her geçen gün daha çok kişi sahipsizler mezarlıklarına gömülüyor. ABD İdari Bölgeler Birliği araştırma departmanı direktörü Jacqueline Byers, USA Today gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Bu olumsuz gelişme neredeyse ülkenin heryerinde yaşanıyor. Gerçek şu ki her geçn de daha kötüye gidiyor’’ diye konuşuyor.

Ülke genelindeki adli tıp kurumları verileri de ‘sahipsiz cesetler’de patlama yaşandığı bilgisini destekliyor. Ülke genelindeki adli tıp uzmanlarının en az yüzde 50’si sahipsiz cenazelerde artış olduğunu belirtiyor.

Florida’nın Jacksonville şehri sahipsiz cenazelerin defin görevlisi Johnnetta Moore, bu kötü gidişatın en önemli sebinin ekonomi olduğunu belirtiyor. Şehir, bu yılın sadece ilk 6 ayında 306 sahipsiz cenazeye ‘yakma (cremation)’ uygulamış. Bu rakam önceki iki yılın toplamından fazla. USA Today’a konuşan Nevada Clark County yetkilileri de bu yıl sahipsiz cenazelerde yüzde 11 artış olduğunu belirtiyor. Sahipsiz cenazelerdeki artış nedeniyle belediyeler de çözümü, daha ucuz olduğu için cenazeleri toprağa defnetme yerine yakma (cremation) işlemine yöneliyor.

1960’lı yıllardan beri bu işi yaptığını belirten Pennsylvania Montgomery County cenaze işleri sorumlusu Walter Hoffman, ‘’Sahipsiz cenazelerde bu kadar kötü bir dönem hatırlamıyorum’’ diyor.