Skip to content
Menu

ABD’yi sarsan idam; Troy Davis’in idamı infaz edildi

Troy Davis, infazdan önceki son konuşmasında, 'ben masumum, ben öldürmedim' dedi.

Georgia eyaletinde 1989 yılında işlediği iddia edilen bir suçtan dolayı idama mahkum edilen Troy Davis’in cezası, ABD’de ve tüm dünyada oluşan büyük tepki dalgasına rağmen infaz edildi. Davis’in cezasının infazı Çarşamba akşamı yerel saatle 22:53’te başladı ve saat 23:08’de Davis hayatını kaybetti.

Eyalet Yüksek Mahkemesi son dakika erteleme girişimini de reddetti. Troy Davis, ölmeden önce yaptığı son konuşmada, kendisine destek verenlere teşekkür ederek, dua etmeye devam etmelerini istedi ve öldürülen polisin ailesine, ”Kocanızı, babanızı, kardeşinizi ben öldürmedim, Masumum” diye seslendi.

Avrupa ve Amerika’da Davis’in idamının infazı için yapılan tüm kampanyalar sonuçsuz kaldı. Destekçileri, infazın gerçekleşeceği hapishanenin önünde ve Avrupa’daki ABD büyükelçiliklerinin önünde gece boyunca gösteriler yaptı. 2007’den beri infazını 3 kez erteletmeyi başaran avukatları, Davis’in eyalet af kurulunda bu hafta ertelemeyi kaybettiğini belirtmişti.

İdamdan önce son yemeği istemeyen Davis, son olarak arkadaşları, ailesi ve destekçileriyle sohbet etmek istediğini bildirdi. Avukatları, Davis’in öğleden sonra itibarı ile dua ettiğini ve son ana kadar avukatlardan gelebilecek bir son dakika haberini beklediğini kaydediyor. David’in idamının durdurulmasını isteyen destekçileri arasında Papa 16’ncı Benedikt ve ABD eski Başkanı Jimmy Carter da bulunuyordu. Davis’in destekçilerinin, cellatlardan greve yapmaları ya da rapor alarak idamı bir gün daha erteleme girişimleri ile Beyaz Saray’dan bir af çıkması umudu da karşılık bulmadı.

‘’Polis memurunu öldürmediğini’’ savunan Davis’in sadece gördü tanıklarından bazısının ifadesiyle mahkum edilerek idam edilmesi, ortada DNA ya da kriminal delillerin olmaması, birçok çevreyi bu idama karşı ayağa kaldırdı. Polis memuru Mark MacPhail’in dul eşi ise, ‘’Davis’in suçsuz olduğunu ispatlamak için yeterince zamanı olduğunu ama ispatlayamadığını’’  ifade ederek, adaletin yerini bulduğu görüşünü dile getiriyor.