Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar açıkoturumda biraraya geldi; Ortak hedef yine Perry ve Obama oldu

Soldan: Gary Johnson, Rick Santorum, Newt Gingrich, Ron Paul (R-TX), Rick Perry, Mitt Romney, Michele Bachmann (R-MN), Herman Cain ve Jon Huntsman

AMERİKA BÜLTENİ (22 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Partinin 2012 başkan adayı olmak için mücadele eden 9 isim Florida’nın Orlando şehrinde düzenlenen televizyon açıkoturumunda karşı karşıya geldi. Fox News ve Google ortaklığıyla organize edilen açıkoturumda tüm gözler yarışın iki önde gelen ismi Texas Valisi Rick Perry ile Massachusetts valisi Mitt Romney’nin üzerindeydi.

************

İLGİLİ HABER: Cumhuriyetçilerin gözü 3 gün boyunca Florida’da olacak

 

************

Cumhuriyetçi adaylar, ABD Başkanı Barack Obama’yı, ülkenin ekonomik tablosundan dolayı yaylım ateşine tutarken, Obama’nın vergi artırma ve istihdam planlarına sert eleştirilerde bulundular.

Fox News’den canlı yayınlanan açıkoturuma, Perry ve Romney haricinde, Minnesota milletvekili Michele Bachmann, Texas Milletvekili Ron Paul, Pennsylvania eski Senatörü Rick Santorum, New Mexico eski Valisi Gary Johnson, işadamı Herman Cain Utah eski valisi Jon Huntsman katıldı.

Açıkoturumdan bazı satırbaşları:

Santorum, yerel ya da federal kamu çalışanlarının sendikalı olmasına karşı olduğunu söyledi.

Perry, istihdam yaratma ve ekonomi konusunda detaylı planını yakında açıklayacağını belirtti.

Gary Johnson, ‘’ne özelliğinizle Paul’dan daha iyi bir libertaryan olduğunuzu söylüyorsunuz?’’ sorusuna, biyografisinden bölümler paylaştıktan sonra, ‘’ABD tarihinde en fazla yasa veto etmiş eyalet valisiyim’’ şeklinde cevap verdi.

Mitt Romney, Perry’nin ‘’Obama sosyalist’’ iddiasına katılıp katılmadığı sorulduğunda, ‘’Eski Başkan Obama’’ lafını duymak istediğini söyledi ve ekledi: ‘’Başkan Obama, kamusal harcamacı bir solcu. Avrupa’dan etkileniyor ama Avrupa’nın kendine hayrı yok’’ cevabı verdi.

Eğitim konusu sorulduğunda Johnson, Eğitim bakanlığını tamamen kaldıracağını ifade ederken, Mitt Romney, eğitim konusunun, federal düzeyde değil eyaletler ve şehirler düzeyinde yönetilmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Göçmen çocuklarına yardım eden Perry’e yüklendiler

Göçmenlik konusunda, Michele Bachmann, Obama’yı Arizona’daki göçmen karıştı yasayı engellemesi nedeniyle eleştirdi. Bachmann, Meksika sınırına duvar inşasını ve daha çok sınır görevlisi istihdamını savundu. Bachmann, ardından, kaçak göçmen çocuklarına eğitim yardımı yapan Texas’ın valisi Perry’i ima ederek, ‘’Ben vergi mükelleflerinin parasını, kaçak göçmenlere ve onların çocuklarına harcamazdım. Bu mıknatıs gibidir. Yabancı göçmenleri ülkeye çeken şey bu’’ şeklinde konuştu.

Newt Gingrich, ‘’ABD’nin resmi dili İngilizce olmalı’’ sözleriyle salondan alkış aldı. Temsilciler Meclisi eski Başkanı, ABD’nin vize sisteminin de  baştan aşağı yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Mitt Romney de, Texas’ta kaçak göçmen çcouklarına da burs verilmesini eleştirdi. Göçmenlik konusunda sahnedeki diğer adayların tamamından farklı bir pozisyon alan Perry, sınır güvenliği konusunda yaptıklarından bahsettikten sonra, ‘’Eğer bu ülkeye kendi rızaları dışında anne babalarınca getirilmiş çocukları eğitmememiz gerektiğini söylüyorsanız vicdanınız yok demektir. Bu çocukları da eğitmeliyiz yoksa sonunda yine toplumu vuracak’’ şeklinde kendini savundu.

Santorum da Perry’nin ‘kaçak göçmenlik konusunda yumuşak olduğunu’’ söyledi.

Ron Paul ise, kaçak göçmenlere ‘’ne bedava eğitim, ne aile yardımı ne de vatandaşlık verilmesinden’’ yana olduğunu söyledi.

”Obama, İsrail ile omuz omuza durmalı”

İsrail ve Ortadoğu konusu açıldığında aday adayları Obama’nın İsrail politikasını eleştirdi. Romney, ‘’dotslarımızla ve müttefiklerimizle aramızda bir inç bile mesafe olmamalı’’ dedi ve Obama’nın İsrail ile kamuoyu önünde omuz omuza durması gerektiğini savundu. Romney ayrıca, İran’ı İsrail’e karşı gelmiş geçmiş en büyük tehdit olarak nitelendirdi ve asla nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini dile getirdi.

Perry, ‘’Gece yarısı 3’te Pakistan’ın nükleer silahlar üzerindeki kontrolünü kaybettiği telefonu alsanız ne yaparsınız?’’ sorusuna, bölgede ilişkiler kurmanın önemli olduğu, özellikle de Hindistan ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği şeklinde cevap verdi.

Santorum ise askerlerin çekilerek savaşların bitirilmesine karşı çıktı ve ‘’ekonomimiz hasta diye değerlerimiz de hasta olmamalı. Savaşları kazanmak için savaşmalıyız. Askerler, generaller istediği zaman çekilmeli’’ dedi.

Gingrich, BM’de ABD’ye karşı oy kullanan ülkelere neden hala yardım yapılıyor eleştirisinde bulundu.

Johnson, Küba’ya ticari uçuşları desteklediğini söylerken, Bachmann, Küba’ya, ‘terör destekçisi bir devlet’ olduğu gerekçesiyle ticari uçuşlara karşı olduğunu söyledi.

9 adaydan sadece Santorum orduda gaylere yönelik ‘sorma – söyleme’ politikasının kaldırılmasını eleştirdi: ‘’Orduda hiçbir seksin yeri yok. Heteroseksüel de olsanız homoseksüel de olsanız bunu kendinize saklayacaksınız’’