Skip to content
Menu

NASA’nın dev uydusu bugün dünyaya düşecek

NASA'nın en büyük uydularından biri olan UARS uydusu, 1991 yılında yörüngeye oturtulmuştu.

AMERİKA BÜLTENİ (23 Eylül 2011)

NASA’ya ait atıl uydu bugün(23 Eylül) atmosfere girecek ve bazı parçaları kontrolsuz şekilde dünyaya çarpacak. Atmosferin yukarı katmanlarında araştırmalar yapan ve otobüs büyüklüğündeki 6 tonluk ‘’Upper Atmosphere Research Satellite (UARS)’’ uydusu 2005 yılında emekli edilmiş ve o günden beri de irtifa kaybetmeye başlamıştı. NASA yetkilileri, uydunun New York saati ile bugün öğleden sonra ya da akşamın ilk saatlerinde atmosfere girip yanacağını ve bazı parçalarının dünyaya düşeceğini açıkladı. NASA uydunun Kuzey Amerika’ya düşmeyeceğinin kesin olmakla birlikte dünyanın neresine düşeceğinin ancak 1-2 saat kala kesin olarak söylenebileceğini kaydettiler. Şu an itibarı ile Türkiye de uydunun bazı parçalarının düşebileceği dünya bölümünde…

UARS uydusunun yeryüzüne düşmesi, NASA’nın uzay laboratuvarı Skylab’a ait Pegasus 2 uydusunun düşmesinden beri en ciddi uzay çöpü felaketi. 3 Kasım 1979 günü atmosfere giren Pegasus 2’nin bazı parçaları Hint Okyanusuna ve Avustralya’ya düşmüştü.

NASA yetkilileri uydunun parçalarının, insan yaşayan bölgelere düşme ihtimalini oldukça zayıf görüyor. NASA yörünge enkazları programı direktörü Mark Matney, ‘’Elbette her zaman endişe vardır. Ama insan yaşayan bölgeler, yeryüzünün oldukça küçük bir alanını oluşturuyor. Dünyanın büyük bölümünde ya hiç insan yok ya da çok az insan yaşıyor’’ şeklinde konuşuyor.

NASA yetkilileri, uydunun 26 parçasının atmosferi yanmadan geçerek dünyay düşmesini bekliyor. Bunların toplam ağırlığı 532 kilogram. NASA, daha önce UARS uydusunun, Eylül sonu ya da Ekim başında dünyaya düşeceği öngörüsünde bulunmuştu. Ancak geçtiğimiz haftalarda yaşayan güneş aktiviteleri, uyduyu dünyaya doğru daha fazla itti ve atmosfere girişini erkene aldı.

Uydunun düşüş anını internetten ” Satellite AR Android app ” aracılığıyla izleyebilirsiniz.