Skip to content
Menu

İşte ABD’nin Afganistan’daki yeni düşmanı Hakkaniler; Onlar da ‘eski dost’ çıktı!

Celaleddin Hakkani 2007 yılında öldükten sonra örgütü oğullarından biri yönetiyor. ABD'li yetkilere göre ise perde arkasında Pakistan istihbaratı var.

AMERİKA BÜLTENİ

(25 Eylül 2011)

Afganistan savaşının gerçek sebebi olarak gösterilen Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra, ‘şimdi ne olacak?’ sorusu, hem kamuoyunda hem de Amerikan devleti içinde yankılandı. Ancak, ‘Afganistan’dan artık çekilelim’ diyenlerin seslerini yükselttiği bu belirsizlik galiba sadece 5 ay sürecek. New York Times gazetesinin bugünkü manşeti, ABD’nin artık bölgede ciddi bir düşmanı olduğunu haber veriyor. Gazete bu yeni düşmanın da, CIA’nin eski müttefiki olduğuna işaret ediyor. Uzun yıllar CIA ile beraber çalışan Celaleddin Hakkani (Jalaluddin Haqqani)’nin kurduğu organize suç örgütünün Afganistan’da son zamanlarda artan şiddet eylemlerinin de arkasındaki oluşum olduğu belirtiliyor. Hakkani çetesinin, geçtiğimiz haftalarda ABD’nin Kabil büyükelçiliğine saldıran grup olduğu da tespit edildi. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen’in, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında bu çetenin arkasında Pakistan istihbaratının olduğunu açıklaması büyük yankı yaptı. ABD’li yetkililer, elçilik saldırganlarındaki iki cep telefonun, Pakistan istihbaratının Afganistan’daki operatörlerinden biri olduğu tahmin edilen kişilerle görüşme yaptığının belirlendiğini kaydediyor.

New York Times, Amerikan askeri yetkililerinin yıllardır Obama yönetimini, Hakkani’leri terör örgütleri listesine ekleyerek  harekete geçmesi için uyardıklarını ancak Obama yönetiminin, bu durumun Hakkanileri ABD’ye tamamen düşman yapacağı ve gelecekteki diyalog kanallarını kapatacağı gerekçesiyle bu uyarıyı dikkat almadıklarını belirtiyor. Obama yönetiminin bu konuda ağır kalmasının güvenlik birimlerinde büyük öfkeye neden olduğunu da aktarıyor. Bu askeri kaynaklar Hakkanileri kolayca yok etmek için artık çok geç olduğunu, örgütün büyük bir alan kontrolu ve etkinliğe ulaştığını düşünüyor.

Gazeteye konuşan eski CIA uzmanı Marc Sageman da, ‘’Afganistan’da iktidara gelen herkesin Hakkani’leri dikkate almak ve bir şekilde uzlaşmak zorunda olduğunu’’ söylüyor.

Pakistan’ın Miram Şah şehri aşirete ait

Afganistan’daki Zadran aşiretinin üyeleri olan Hakkanilerin Afganistan ve Pakistan’daki dağlık bölgelerde 5000 ile 15000 arasında militanı olduğu tahmin ediliyor. Zadran aşireti Afganistan’daki topraklarının yanı sıra Pakistan’ın Miram Şah şehrinde de nüfusun büyük bölümünü oluşturuyor. Şehirde aşiretin kendi mahkemeleri, vergi sistemi ve medreseleri var. Bu yapı da Hakkanileri desteklemek için kullanılıyor. Ayrıca, Pakistan’da otomotivden emlak sektörüne kadar birçok alanda ‘örtülü’ şirketlerin sahipleri oldukları tahmin ediliyor. Afganistan’da yollara döşenen bombalar için en azından 2 adet amonyum nitrat üreten fabrikaları olduğu da gazetede aktarılıyor. Körfez ülkelerinin birçok zengin isminden de örgüte yardım aktığı da bir başka bilgi. Haraç ise örgütün en önde gelen kaynağı. Bir eski örgüt yetkilisi, Host ile Gardez arasında inşa edilen yoldaki çalışmaların neredeyse hiç saldırıya uğramadığını, çünkü bölgedeki Hakkanı liderine yol çalışmalarını koruması için düzenli olarak haraç ödendiğini aktarıyor. Kurucusu Celaleddin Hakkani’nin 2007 yılında ölmesinden sonra örgütün şu sıralarda Celaleddin Hakkani’nin iki oğlundan biri tarafından idare edildiği ifade ediliyor. CIA ile çalışan babaya göre oğulların biraz daha İslamcı oldukları da gelen haberler arasında. Taliban ile yakın bağları olmakla birlikte daha çok bağımsız hareket ettikleri bilgisi de haberde yer alan detaylardan.

Haberde, Hakkanilerin, Afganistan’ı, Pakistan’ın en büyük düşmanı olan Hindistan’a karşı oluşturulmaya çalışılan bir tampon olduğu inancını taşığıdığı için Afganistan’ı istikrarsızlaştırmada Pakistan istihbaratı ile beraber hareket ettiği de vurgulanıyor.

”En kötü düşmanlar en iyi dostlardan çıkar”

Uzun yıllar Hakkani ailesiyle çalışmış bir Amerikalı istihbaratçı da ABD’nin yeni bir ‘eski dost’ sorunu yaşamaya başlamasının sürpriz olmadığını, ‘’Biliyorsunuz, en kötü düşmanlar en iyi dostlardan çıkar’’ şeklinde aktarıyor.

Hikayesi, 2007 yılı yapımı ‘Charlie’s War’ adlı bir filme de konu olan eski Kongre üyesi Charlie Wilson da, Celaleddin Hakkani için, ‘’iyiliğin canlı timsali’’ tabirini kullanmış.

New York Times, ABD’nin istihbarat, diplomasi ve askeri yetkilileri arasında, 10 yıllık savaştan sonr, ABD’nin Afganistan’da ‘nasıl kompleks bir oyun oynanmakta olduğunu bile anlamadan’ çıkmak zorunda kalacağı şüphesinin gittikçe büyüdüğünü kaydediyor.