Skip to content
Menu

Yahudi dünyası yeni yılı Roş Aşana’yı kutluyor

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2011)

Yahudi dünyası Çarşamba günü gün batımından itibaren, 5772 yılına girerken, yeni yıl bayramı olan Roş Aşana’yı (Rosh Hashana) kutlamaya başladı. Yahudi takvimine göre her yıl Tişri ayının ilk günü Roş Aşana (Yeni Yıl Bayramı) olarak kutlanıyor. Bu yıl 28 Eylül Çarşamba günü güneş batımıyla başlayan bayram kutlaması, 30 Eylül Cuma günü güneş batımına kadar sürecek. Roş Aşana gecesi ziyafet sofralarında toplanan Yahudiler, dualar ederken aynı zamanda “şofar” denilen boynuz üfleniyor.

Bu gün ile birlikte Yahudi inancına göre, ‘Atseret Yeme Hateşuva’ ya da ‘’Yamim noraim’’ denilen on günlük ‘’tövbe ve ibadet’’ günleri başlıyor. 10’ncu gün ise Yahudi inancına göre Kefaret günü olan Yom Kippur bayramı. Yahudiler, Yom Kippur’a kadar geçecek bu 10 gün boyunca Tanrı’nın geçen tüm yıl boyunca her bir Yahudinin, günlük hayatlarının her gününde neler yaptığını tarttığına ve kimlerin yayaşyıp kimlerin öleceğine karar verdiğine inanıyor. Bu bayramın en dikkat çekici özelliklerinden biri de Havralarda, ‘’şofar’’ adlı boynuzdan yapılma enstrümanın çalınması.

Her ne kadar Yahudi dini literatüründe, ‘’yom ha-zikkaron (hatırlama günü)’’ veya  ‘’yom teruah (şofar’ın çalındığı gün)’’ gibi isimlerle anılsa da modern zamanlarda, İbranice ‘’yılbaşı’’ demek olan Roş Aşana (Rosh Hashanah)’’ daha genel kullanılmaya başlandı. Roş Aşana’daki genel kutlama cümlesi ise, ‘’iyi ve tatlı yıllar’’ anlamına gelen ‘’Şana tova u’metuka (shana tovah u’metukah)’’ şeklinde. Günün en çok tüketilen gıdası ise geleneksel olarak ballı elma. Yiyenlerin iyi ve tatlı bir yıl geçireceğine inanılır.