Skip to content
Menu

Artan boşanmalara karşı radikal çözüm teklifi: Ön sözleşmeli evlilik!

AMERİKA BÜLTENİ ( 4 Ekim 2011)

Nikahlarda, artık ‘ölüm bizi ayırıncaya kadar’ cümlesi yerine ‘sözleşme süresi doluncaya kadar’ mı denecek? Meksika’nın başkenti Mexico City meclisinde, hızla yükselen boşanmalara karşı oldukça radikal bir çözüm teklifi gündeme geldi.

Buna göre evlenmek isteyen çiftler, ölüme kadar sürecek bir nikahtan önce 2 yıllık bir evlilik sözleşmesi imzalayacak. Bu süre dolduğunda anlaşamayacağını düşünen çiftler ayrılacak. Anlaştığını gören çiftler ise daimi evlilik yapacak.

Meksika başkentinde evliliklerin neredeyse yarısı boşanma ile sonuçlanıyor. Ayrılıkların büyük bölümü ise evliliklerin ilk iki yılında yaşanıyor. Boşanma prosedürünün oldukça uzun ve zorlu olması da mahkemelerde aşırı yoğunluk oluşturuyor. Mexico Meclisine sunulan yasa tasarısı bu süreci kolaylaştırmayı hedefliyor.

Meksika Başpiskoposluk sözcüsü Hugo Valdemar teklife tepki göstererek, ‘’Bu absürd bir reform. Evliliğin doğasına aykırı. Bu ticari bir kontrat değil. Seçilenlerin gayriahlaki davranış sergileme eğiliminde olduğu bir başka politik tiyatro’’ yorumunda bulundu.

Ancak, tasarıyı veren yerel politikacılardan biri, ‘’Sözleşme süresi 2 yıl olacak diye bir şart yok. Uzun ömürlü olacağına inanıyorlarsa 99 yıllık da ön sözleşme imzalayabilirler’’ diyor.