Skip to content
Menu

Wall Street baharı yayılıyor: ABD’nin her şehrinde artık bir Zuccotti Park var

AMERİKA BÜLTENİ (4 Ekim 2011)

Yaklaşık 3 haftadır finans dünyasının kalbi Wall Street’e kamp kuran protestocular, amaçlarına ulaşmaya başladı. İlk günler birkaç marijinal üniversite öğrencisinin eylemi gibi yansıyan eylem, üçüncü haftasında ABD geneline yayılarak kitleselleşmeye başladı. Boston, Los Angeles, Chicago gibi kozmopolit şehirlerden sonra ABD’nin iç kesimlerindeki homojen şehirlerde de eylemler yapılıyor artık. Önceki gün Missouri eyaletinin St Louis şehrinde Amerikan Merkez Bankası’nın ülke genelindeki 11 merkezinden biri olan binanın önünde toplanan protestocular, ‘’Wall Street şirketlerinin açgözlülüğünü’’ protesto etmeye başladı. Wall Street baharı eylemcileri Boston’da Merkez Bankası karşısına kamp kurarken, Rhode Island eyaletinin Providence şehrinin bir belediye parkında da 100 yakın kişi eylem başlattı. Eylemciler Los Angeles’ta ise Belediye Sarayı’nın karşısına kamp kurarak eylemlerine gece gündüz devam ediyor. Washington DC’de de Beyaz Saray yakınında bir kampta ‘Occupy Wall Street’ eylemi başlatıldı.

Tenessee eyaletinin Memphis şehri, Hawaii eyaletinin Hilo şehri, Minnesota eyaletinin Minneapolis şehri, Maryland eyaletinin Baltimore şehri ile Texas’ın  McAllen şehrinde de eylemciler bu hafta sonunda finans merkezlerinin önüne protesto başlatmak için organize olmaya başladı.

*******

Wall Street baharı, uzun New York kışına hazırlanıyor

*******

Kanada’ya da sıçradı

Öte yandan Wall Street eylemleri Kanada’ya da sıçradı. Kanada’nın Toronto ve Calgary şehirlerinde de finans kurumları önüne kamp kuran eylmciler ‘Occupy Wall Street’ eylemi başlattı.

İnternet çağı eylemcilerinin ayrılmaya pek niyeti yok

Ülke genelinde finans kurumları önlerine kamp kuran eylemciler, internet iletişimlerini koparmamak için seyyar jenaratörlerle elektrik elde ediyor. Hergün Occupied Wall Street Journal adlı bir gazete çıkararak, birgün önceki aktivitelerini paylaşan ve sonraki aksiyonlarını tartışan eylemciler, eylem kamp alanlarında, eczaneden, kütüphaneye kadar birçok yardımcı unite de oluşturarak, kışı eylem alanlarında geçirmeye hazırlandıklarının sinyalini veriyor.

Spontane gelişen eyleme tavsiye yağmuru

Öte yandan internet üzerinden örgütlenmeyle spontane başlayan eylemin, lidersizlik ve koordinasyonsuzluk sorunlarından potansiyelinin çok altında talepler bulunduğuna kadar bir dizi iddia dile getiren birçok farklı çevre, dernek ve yazarın, eylemcilere tavsiye yağmuru da devam ediyor. Bu tavsiyeler arasında, marjinal görünmemeleri için gösterilerde elbiselerini çıkarmamaları, yumruklarını havaya kaldırmaktan vazgeçmeleri, pankartlarındaki bilgiler ile ilgili ‘fact-check’ yapmaları, gazetecilere çarpıcı birkaç cümle ile mesajlarını iletecek sözcüler belirlemeleri gerektiği de var.

Hatta New York Times’tan Nicholas Kristof, eylemcilere, ‘’biz yüzde 99’uz’’ demekle yetinmeyi bırakıp sahici taleplerde bulunmalarını isteyerek, isterlerse kendilerine bir talep listesi hazırlayabileceğini bile yazdı.

Wall Street’i zombiler bastı

Öte yandan, OWS eylemlerinin başladığı Zuccotti Park’ı eylemcileri, Pazartesi günü Wall Street’te ‘zombi’ eylemi gerçekleştrdi. Zombi maskeleri ve makyajlarıyla, finansal sektör çalışanlarına ‘birer zombiye dönüştükleri’ mesajı vermeye çalışan eylemciler, New York Borsası ve New York Federal Merkez Bankası önünde yürüdükten sonra, Zuccotti Park’a geri döndü.