Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin umudu New Jersey Valisi 2012 için noktayı koydu: ‘’No’’

AMERİKA BÜLTENİ

(5 Ekim 2011)

‘’New Jersey! Hoşlansan da hoşlanmasan da benimle yaşamaya devam edeceksin’’. Cumhuriyetçi Parti’deki aday arayışında gözlerin çevrildiği New Jersey Valisi Chris Christie, Salı günü son kez ve kesin olarak ismi etrafındaki 2012 adaylık spekülasyonlarını bu sözlerle bitirdi. Bu aynı zamanda ‘hoşlansalar da hoşlanmasalar da’, Cumhuriyetçilerin mevcut adaylarla yaşamaya devam etmek zorunda oldukları anlamına geliyor. ‘’Valilik için sıkı mücadele ettim ve buradaki işim henüz bitmedi’’ diyen Christie, ‘’Şu anda bu işimi bırakmayı düşünmüyorum’’ dedi.

Yeni adaylar için süre oldukça daralırken, bu andan itibaren ancak Sarah Palin gibi biri aday olduğunda yarışta dengelerin yerinden oynamasına neden olabilir. Christie, New Jersey’nin başkenti Trenton’da düzenlediği basın toplantısında, uzun süredir 2012’de aday değilim şeklindeki yaklaşımını yakın zamanda yeniden gözden geçirdiğini itiraf ederek, ancak önceki akşam kesin olarak ilk yaklaşımına sadık kalarak aday olmamaya karar verdiğini söyledi.

Ancak, saiyasi analistler Christie’nin adının henüz 2012 yarışından silindiğine inanmıyor. Birçok analist Christie’nin bu kez partinin en potansiyel ‘’başkan yardımcısı’ adayı olduğu görüşünde. Ancak bu adaylık için birçok adayın gönlünde Florida’nın çiçeği burnunda senatörü Marco Rubio da var. Rubio, hem Hispnaik oyları hem de Florida gibi kritik bir eyaleti Cumhuriyetçilere taşıyabilecek bir isim olarak görülüyor.

Atlantic dergisi ise Christie’nin hala 2012 adaylık yarışını etkileyebileceğini ifade ederek bunun farklı yollarını şöyle saydı:

–       Christie destekleyeceği adayın kazanmasına yardımcı olabilir. Ancak bunu hala ilginin üzerinde olduğu, ve potansiyel destekçilerinin hala onu dinlediği bugün ya da yarın yapması gerek. Ancak Christie, basın toplantısında bunu yapmayacağının işaretini verdi.

–       Christie, partinin Obama’ya karşı etkili silahı olabilir. Şu ana kadar partiden Obama’ya karşı yönelen keskin eleştiriler, daha çok Obama’nın ırkından rahatsız aşırı sağcı çevrelerin eleştirileri gibi algılanıyor. Ancak Christie Obama’ya eleştirileri ile bağımsız seçmeni etkileyebilir.

–       Birçok büyük bağışçı Christie’nin aday olup olmayacağını öğreninceye kadar herhangi bir adaya bağış yapmamayı tercih etmişi. Christie’nin bu bağışçılara gösterdiği aday, önseçimlerde büyük avantaj yakalayacaktır.

–       Göçmnelik, silah gibi konularda parti tabanının aksine merkeze yakın görüşler dile getirerek, ideolog değil merkez politikacı olduğunu gösterecektir. Bu da partinin imajını olumlu etkileyebileceği gibi merkeze yakın adayların şansını yükseltir.

İLGİLİ HABERLER

Amerika 150 kiloluk başkana hazır mı?

 

Cumhuriyetçi Parti’nin gizli adayı o mu