Skip to content
Menu

İnsanlıkla – androidler arasındaki köprü: Dünya bu tuhaf adama ağlıyor

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ekim 2011)

İnsanlığın bilgisayar algısını ve kullanım şeklini değiştiren öncü teknoloji mucidi Steve Jobs’ın 56 yaşında kansere yenik düşmesi, ülkesi ABD’de olduğu kadar bütün dünyada da üzüntüye neden oldu.

Jobs’un ölümüyle birlikte New York’tan Hong Kong’a, Paris’ten San Francisco’ya, Seul’dan Pekin’e şehirlerdeki bütün Apple Store’ların önünde toplanan Jobs hayranları yas tutuyor. Rakipleri, devlet başkanları, sanatçılar, yazarlar, politikacılar, sıradan Mac kullanıcıları her kesimden, her ırktan, her dinden, her coğrafyadan insanlar, Steve Jobs’un kaybından duydukları üzüntüyü dile getiriyor. Twitter, Jobs’un ölüm mesajları nedeniyle kilitlenirken, Facebook’ta birkaç saat içinde onlarca RIP Steve Jobs sayfası açıldı. CNN ve Washington Post gibi medya kurumlarının web siteleri bile Jobs’un ölümünden sonra oluşan yoğunluk nedeniyle zaman zaman durma noktasına geldi. Twitter’da sadece Çin’den 50 milyondan fazla mesaj yayınlandı.

Jobs’un ölümüne dünyanın üzüntüsü anlatan en iyi özet belki de, Twitter’da açılan iSad mesajı oldu.

Ruhu makinelerde yaşıyor

NPR radyosunda yer alan bir yorumda, Jobs’un, her zaman giydiği siyah boğazlı kazağı, yuvarlak çerçeveli gözlüğü ve komplocu tebessümüyle insanlarla – androidler arasındaki en iyi elçi olduğu ifade edilirken, ‘’bilgisayar, tablet, teknolojik cihaz , animasyon robotları ve bütün bunlarla çok yakından ilişki halindeki insanlar ile aramızdaki en iyi mekik diplomatını’’ kaybettiğimiz kaydedildi.

‘’Teknoloji dünyası liderini kaybetti; Yaratıcı dünya ruhunu. Bu iki dünyayı beraber fethetmişti’’ denilen yorumda, ‘’Özgürlük İlahiyatının tekno versiyonunu vazetti. Bunu, makinelerden kurtuluşumuzun yine makineler aracılığıyla olabileceği ironisi ile yaptı’’ denildi. Linton Weeks yorumunun sonunda, ‘’O gitmedi. Unutulmayacak. Ruhu makinelerde yaşıyor’’ vedasında bulundu.

Hepimiz senin geminde sörf yaptık, elveda kaptan

Star Wars’ın yaratıcısı George Lucas, ‘’Herkesin statükoyu kabul ettği yerde o dokunduğu herşeydeki gerçek potansiyeli görebiliyordu’’ derken, aktör Ashton Kutcher, ‘’Hepimiz onun gemisiyle yüzüyorduk. Şimdi kendi başımıza yelken açmayı öğrenmemiz gerekecek. Kaptanımızı asla unutmayacağız’’ dedi.

Billboard dergisi ise, ‘O’ndan önce dijital müzik matematik gibiydi. Onunla keyfe dönüştü’’ başlığı attı. Barack Obama da, “Amerika’nın en büyük hayalcisi ve mucitlerinden biri” olduğunu ifade ettiği Jobs’un “farklı düşünecek kadar cesur, dünyayı değiştirebileceğine inanacak kadar gözüpek ve bunu yapabilecek kadar yetenekli olduğunu” kaydetti.

Mütevazı bir evde yaşayan bir milyarder

Jobs’un Califfornia’nın Palo Alto şehrinde Waverly Street ile Santa Rita Avenue’nün köşesindeki mütevazı evinin olduğu mahallede de yas var. Evin önünde toplananlar arasında olan Apple çalışanı ve komşusu Bruce Gee, ‘’Normal bir mahallede normal bir evde yaşayan milyarderdi. Korumalarla ve duvarlarla çevrili bir malikanede yaşamıyordu. Halloween’de çocuklar herkesinki gibi onun da kapısını çalıp şeker isteybiliyordu’’ diye anlatıyordu milyarder komşusunun mütevazı yaşamını.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player