Skip to content
Menu

Torunları, beyaz adamın Kızılderililerden çaldığı kanoyu 205 yıl sonra iade etti

William Clark ve Meriwether Lewis'e ait bu fotoğrafın nerede ne zaman çekildiği bilinmiyor.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ekim 2011)

Vahşi Batı’ya yaptıkları yolculuğu tamamlayan ve 1806’da bugünkü Oregon eyaletinde Columbia River’ın kıyısında uzun, yağışlı bir kış geçiren William Clark and Meriwether Lewis sonunda eve geri dönmeye karar verdiler. Ancak bir problemleri vardı. Binecekleri bir kayıkları yoktu. Yakındaki Chinook Kızılderililerine ait bir kayığı çaldılar ve o kayık sayesinde hayatta kaldılar.

Ancak bilmedikleri birşey daha vardı. Chinook Kızılderilileri için ‘hırsızlık’ hayatta uğrayabilecekleri en büyük aşağılamaydı ve dahası günlük hayatlarının vazgeçilmezi olan kayıklar, çalınması en nefret uyandıran kıymetli hazineydi.

ABD’nin Pasifik Northwest bölgesinin mukimi kızılderili kabilesinde uzun yıllar büyük nefrete yol açan bu hırsızlıktan tam 205 yıl sonra, William Clark’ın Missouri’de yaşayan torunları dedelerinin günahının kefaretini ödedi. Çalınan 11 metrelik kayığın tıpkısını inşa ettiren Clark ailesi, kayığı geçtiğimiz günlerde barış kayığını düzenlenen törenle Chinook kabilesine teslim etti.

Kabile konseyi başkanı Ray Gardner, ‘’Bu kanonun geri iade edilmesi, yaraları sarmak için güzel bir başlangıç. Dairenin tamamlandığını görmek güzel’’ diye konuştu.