Skip to content
Menu

Alabama’dan büyük kaçış: ABD’nin en sert göçmen karşıtı yasası eyaleti boşaltıyor

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ekim 2011)

Alabama eyaletinin sert göçmen karşıtı yasasının geçen hafta yürürlüğe girmesi, eyaletten büyük bir göçe neden oluyor. Eyalette nüfusu 200 bini bulan Hispanik topluluğu, aile bireylerinden biri bile kaçak göçmen ise çareyi taşınmakta buluyor. Bu da, genellikle niteliksiz işlerde, inşaatlarda ve tarım alanlarında büyük bir işçi açığına neden oluyor.

Göçün, ABD’nin en fakir eyaletlerinden biri olan Alabama’nın ekonomisini daha kötüleştireceği kaydediliyor. Yasayı destekleyen bazı Alabamalı işverenler, ekonominin kötü olması nedeniyle işçi bulmakta zorluk çekmediklerini iddia ediyor. Ancak, bu işverenler bile ekonominin biraz toparlanması halinde büyük bir istihdam açığı yaşayacaklarını kabul ediyor. Yasayı hazırlayanlardan eyalet kongresi Cumhuriyetçi senatörü Scott Beason da kısa vadede eyaletin bazı ekonomik sorunlar yaşayabileceğini kabul ediyor. Beason’a göre uzun vadede bu sorunlar otadan kalkacak.

Öte yandan, Hispanik tarım işçilerinin tutuklanma korkusuyla işe gitmemesi nedeniyle, tarlalardaki birçok tarım ürünü çürüme tehlikesi yaşıyor.

Binlerce Hispanik öğrenci ise aynı korkuyla bu hafta okula gitmeyi bıraktı. Okul yöneticilerinin çocukların bilgisini polisle paylaşmayacakları garantisi vermeleri de işe yaramadı.

Hispaniklere karşı büyük önyargı olduğu gerekçesiyle eyaletten sadece kaçak göçmenlerin değil, yasal göçmenlerin de taşınması dikkat çekiyor.

Alabama’da ‘Nazi’ dönemini hatırlatan yasa

Alabama’da yürürlüğe giren yasa, kaçak göçmen çalıştırmayı kriminal suç haline getiriyor. Kaçak göçmenlerin seyahatine ya da barınmasına yardımcı olmak da yine kriminal suç oluyor. Ayrıca, kaçak işçi çalıştırdığı halde vatandaş Amerikalıların iş başvurularını geri çeviren şirketlere ve işyerlerine karşı diskriminasyon davası açma hakkı tanınıyor.

Kaçak göçmen çalıştıran şirketler ve işyerlerinin vergi muafiyet ve indirimlerinden yararlanması engelleniyor.

Kaçak göçmenlerin devlet üniversitelerinde öğrenci olması yasaklanırken, kaldırım kenarlarından gündelikçi işçi kiralamak da cezalandırılıyor. Bir kişinin ABD’de yasal statüde olduğu mahkemelede sadece federal kimlik belgeleriyle ispatlanabiliyor.