Skip to content
Menu

Beklenen oldu, Cumhuriyetçi Parti adaylık mücadelesinde din tartışması başladı

Mitt Romney ve Rick Perry, geçen haftaki açıkoturumda sosyal güvenlik konusunda atışmışlardı

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ekim 2011)

Cumhuriyetçi Partinin 2012 başkan adaylığı yarışında açıktan konuşulmasa da varlığı herkesçe bilinen ‘’din farklılığı’’ ilk kez su yüzüne çıktı. Parti içi mücadelenin en güçlü isimlerinden ve birçok analistçe Cumhuriyetçi parti çekirdek düzeninin adayı olarak görülen Mitt Romney’in Mormonluğu ilk defa açıktan seçim gündemine girdi.

Tartışma, Dallas’ın önde gelen evanjelik papazlarından Robert Jeffress’ın Rick Perry’i desteklediğini açıklamasından sonra başladı. Jeffress, destek açıklamasından sonra gazetecilerle konuşurken, Mormonluğun Evanjeliklerin gözünde bir din değil bir ‘kült’ olduğunu söyleyerek, Mitt Romney’nin aday olması halinde, Evanjeliklerin oyunu alamayacağı için Obama’ya kaybedeceğini iddia etti. Romney’nin ‘’iyi bir aile insanı’’ olmasına rağmen ‘’Hıristiyan olmamasının’’ sorun oluşturacağını dile getiren Jeffress, birçok Evanjelik Hıristiyanın bağnaz gözükmemek için bu konudaki itirazını açıktan dile getirmediğini ileri sürdü.

Mitt Romney, Jeffress’ın açıklamasına genel olarak sessiz kalırken, Jeffress’a, ‘’bağnazlara kulak vermeyin’’ diye tepki gösteren eski Eğitim Bakanı Bill Bennett’a övgüde bulunmakla yetindi. Texas Valisi Rick Perry’de bir soru üzerine ‘Mormonluğu kült olarak görmediğini’’ ifade ederek, Jeffress ile arasına mesafe koydu.

Cumhuriyetçi Partinin halen iki adayı, Mitt Romney ve Jon Huntsman Mormon inancına mensup. Mormonları Hıristiyan olarak görmeyen evanjelikler, özellikle Iowa, South Carolina, Florida gibi ilk eyaletlerdeki yoğun oy güçleriyle part içi yarışta etkin rol oynuyor. Bazı analistlere göre tartışma Evanjelikleri ikiye bölebilir.