Skip to content
Menu

George Clooney, kimi anlatıyor? Obama, Clinton, Jul Sezar… Yoksa kendisini mi?

AMERİKA BÜLTENİ

(7 Ekim 2011)

George Clooney’nin yönettiği ‘’Ides of March’’ filmi ABD’de gösterime girmesiyle, politik gündemde de kendine yer bulmaya başladı. Ides of March, politik literatürde Roma imparatoru Sezar’ın, Brütüs ve senatörlerce arkadan bıçaklanmasını anlatan bir deyim olarak kullanılıyor.

‘’Farragut North’’ adlı Broadway şovundan beyaz perdeye uyarlanan filmde, Demokrat Partili bir eyalet valisinin, partisinin ABD başkan adaylığını kazanabilmek için yürüttüğü kampanyanın perde arkasında dönen dolaplar ve olaylar anlatılıyor. Eğer, politik dramaya aşırı dozda Şekspir trajedisi yüklenmesini dert etmeyecekseniz, muhteşem oyunculuğu ve etkileyici hikayesiyle sizi içine çkecek bir film Ides of March…

Filmde Ryan Gosling, canlandırdığı basın sözcüsü Stephen Myers karakteri ve Philip Seymour Hoffman da onun patronu rolünde sergiledikleri etkileyici performansla göz dolduruyor. İkili, kontrollü basına bilgi sızdırma operasyonları, sahnede görünüm ve destek devşirme operasyonları ile her politikacının rüyalarını süsleyen bir yetenek sergiliyor. Birçok kritik, Hoffman’ın kariyerinin en iyi performanslarından biriyle Oscar’a göz kırptığı düşüncesinde.

Filmde Clooney’nin canlandırdığı Demokrat Partili Vali Mike Morris’in yükselişine ise nerdeyse her film kritiği bir başka ünlü Demokat politikacıyı esin kaynağı olarak görüyor. İştre Mike Morris’in kim olabileceğiyle ilgili farklı teoriler:

John Edwards

Television Without Pity’den Ethan Alter, Philadelphia Inquirer’den Steven Rea’ya göre Mike Morris en fazla eski senatör ve başkan yardımcısı adayı John Edwards’ı temsil ediyor. John Edwards da kendini sürekli olarak ‘sistemin dışından gelen’ ve ‘halkın sesi’ olan bir politikacı gibi yansıtıyordu ama felaketi de kendi gururu ve kişisel bozukluklarından yaşıyor. New York Observer’dan Rex Reed de katılıyor bu görüşe: Clooney’nin efendi adam yüzü, hoşluğu ve itimat veren havası, onu Julius Ceasar ve John Edwards’ın mükemmel bir versiyonu haline getiriyor.

Barack Obama

Mother Jones yazarı Asawin Suabsaeng ile Entertainment Weekly’den Owen Gleiberman’a göre ise ‘’duygulu ve beliğ’’ tarzıyla Mike Morris, 2008 seçim kampanyasındaki Barack Obama’yı anlatıyor. Morris, değişim ve umudun adayı. Morris’in ‘Believe’ posterinin, Obama’nın ‘Hope’ posterine benzerliği de dikkat çekici.

Bill Clinton

Vali Mike Morris’in bir kampanya stajyeriyle yaşadığı ilişki de akıllara Bill Clinton’u getiriyor. Indie Wire yazarı Eric Kohn, Ides of March’ın, Mike Nichols’un Bill Clinton’u anlattığını pek de gizlemeyen 1998 yapımı Primary Colors filmine benzerlğine dikkat çekiyor. Ides of March, Bill Clinton’un efendi cazibesi ile güç istismarına meyli arasındaki zıtlığı çok daha yeteneklice gözler önüne seriyor.

Howard Dean

Demokrat Partinin 2004 önseöim maratonun yıldız ismi, eski Vermont valisi ve Demokrat Parti Merkez Kurulu Başkanı Howard Dean’i, Mike Morris’e ilham kaynağı görenler de var. Çünkü filmin uyarlandığı Broadway şovu Fraagut North’un yaratıcıları Grant Heslov ve Beau Willimon’un oyunu, çoğunlukla Willimon’un 2004 yılında görevli olduğu Howard Dean’in kampanyasında gördüklerinden esinlendi. NPR’dan David Edelstein, Clooney’nin karakteri ile önseçim öncesi fırtına gibi esip Iowa’da kampanyası duvara toslayan Dean’ın yaşadıkları arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor.

Politikacıları temsil eden bir Frankenstein

The Pittsburgh Post’tan Barbara Vancheri, tiyatro oyunun ortak yazarı Willimon’un bir defasında oyundaki karakterin birçok farklı politikacının farklı yönlerinden derlendiğini söylediğini hatırlatıyor. Atlantic’ten Christopher Orr da, eski gazi olmasına rağmen savaş karşıtı politikacıya dönüşen Morris’in kendisine, general içine Dennis Kucinich ve Robert Redford kaçmış Wesley Clark’ı hatırlattığını söylüyor.

Paste Magazine’den Jonathan Hickman ise Vali Mike Morris’in politikacı bile olmayan birini sembolize ettiği görüşünde: Clooney’in kurgusal karakteri ile gerçek hayattaki film yıldızı Clooney arasında hiçbir fark yok!