Skip to content
Menu

Dünyada bir ilk: İstanbul’da görme engellilerin de tadını çıkarabildiği resim sergisi

“Sanatı algılamak için görmek gerekmez’’ diyerek yola çıkan ressam İsmail Acar, Golden Horn Projects’te “5 Duyu; Kırmızı Oda Beyaz Oda” adlı sergisi ile görme engellilerin de dahil olabileceği bir resim sergisi açtı.

Ressam İsmail Acar’ın 12. İstanbul Bienali kapsamında “5 duyu: Kırmızı Oda Beyaz Oda” adlı sergisi, aynı zamanda içinde barındırdığı performanslar ve mekân düzenlemesi ile sanatı görmeden de algılayabilmeyi sağlayan çok yönlü  bir sanat etkinliği olarak büyük ilgi görüyor.

Dünyada bir ilk olan bu projeyle, özellikle görme engelliler, resimlerin heykellerine dokunabilirlerken, tabloların üzerindeki rölyeflere dokunarak resmi algılayıp, mekâna yayılan kokularla resmi koklayabiliyorlar.  Özel olarak bu sergideki eserler için üretilen çikolatalarla, eserlerdeki temanın tadına bakabiliyorlar. Sergi mekânındaki plazma ekranlardan yayınlanan video performanslar da, eserlerin seslerini duymayı sağlıyor.

Sergi Beyaz Oda ve Kırmızı Oda olmak üzere iki mekân ve iki farklı eser grubundan oluşuyor.

“Sonsuz yaşam, ebediyet ve mana alemi” olarak tanımlanabilecek Beyaz Oda’ya girenlere önce bir tat veriliyor. Bu tat sanatseverlere beyazı çağrıştırıyor. Hemen ardından mekânda bu tatla uyumlu bir koku hissediliyor. MG Gülçiçek tarafından özel olarak tasarlanan bu koku, “Ebediyete Davet” ismini taşıyor. Aynı zamanda salondaki semazen resimlerine dokunabiliyor, video performansta da semazenin nefesini duyabiliyorsunuz.

“Bu dünyadaki yaşam ve madde alemi” olarak tanımlanabilecek Kırmızı Oda’ya girdiğinizde de aynı süreçler geçerli. Bu odanın kapısı  “Güllü Pamuk Şekeri” karamel ve krem brülenin tatlı notlarıyla açılıyor. Adı ise “Hayat Enerjisi”… Buradaki eserlerden bazıları özellikle kör alfabesi olan Braille alfabesi ile hikâyelendirilmiş ve formlar dokunarak hissedilebilmesi için rölyefli olarak dizayn eidlmiş. Türk resim sanatının önemli eserlerinden “Kaplumbağa Terbiyecisi’nin heykeli de gene bu salonda sergileniyor. Tamamen plastik aynalardan yapılan bir çalışma ile dokunarak Topkapı Sarayı Harem Odası’nı görmek mümkün…

1 Ekim Cumartesi günü açılan sergi 27 Kasım’a kadar açık kalacak. Sergide satışı eserlerden elde edilecek gelirin bir bölümü, sosyal sorumluluk projelerinde kullanılmak üzere Aralık Derneği’ne bağışlanacak.

Sergi için özel olarak  tasarlanan kokular MG Gülçiçek imzasını taşıyor. Tatlar ise, Pelit Pastaneleri tarafından üretildi.

Beyaz oda esans tasarımı – “Ebediyete davet”: Sıcak ve baharatlı notların göz alıcı ortaklığını yansıtan bu tasarımda, tarçın, karanfil ve çikolata akorları, earl grey çayının tazeleyici notları, karabiber, lavanta, ylang ve ada çayının aromatik etkileri hakim. Kapanıştaki benzoin, laden, patçuli ve meşe yosununun odunsu notları, derinlerde hissedilen vanilyanın sıcaklığı ile hoş bir kontrast yaratıyor. Dingin ve kalıcı bir huzur…

Kırmızı oda esans tasarımı – “Hayat enerjisi”: Tatlı ve meyve notlarını içeren bu tasarım ahududu, böğürtlen, tarçın ve incir yaprakları ile bezenmiş bir lezzet şöleni… İnci çiçeği, gül ve menekşe kokuya çiçekli bir yön katarken, dip notlardan kendilerini gösteren miskler vanilya çubuklarının tatlı notlarıyla eşsiz bir uyum yakalıyor. Enerjik ve çarpıcı…

Tat kurgusu görme engellilerin dünyasına renkli bir çağrışım yapma maksadı düşünülerek çikolata tat olarak kullanıldı. Beyaz çikolata, derin mistik tatların yanında, amber, mispak ve ağırlıklı sakız ve süt tatlarıyla bir tazelik  mutluluk ve sükûnet duygusu ön planda.

Kırmızı tatlarda hayattaki  renkler ve yaşam lezzetlerine karşılık gelen tatlar düşünüldü; çilek, gül, kiraz çoğaltmaları ekseninde, çileğin davetkâr tadı öne çıkartıldı.

Sanatçılar / Artists:

İsmail Acar (Ressam – Sanat Yönetmeni / Painter- Art Director) 

Hülya Aksular (Balerin – TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı / Ballet Dancer -TC Ministry of Culture Artist)

Burçin Büke (Konser Piyanisti, Besteci – TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı / Concert Pianist, Composer- TC Ministry of Culture Artist)

Kürşat Başar (Yazar / Writer)

Serdar Bişiren (Ritim Sanatçısı – TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı / Rhytm Artist-TC Ministry of Culture Artistist)

Bülent Özbek (TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı / TC Ministry of Culture Artist)

Muharrem Burak Ecevit (Semazen -TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı / Whirling Dervish -TC Ministry of Culture Artist)

Koku / Fragrance Company : GÜLÇİÇEK

Tat / Flavor Company: PELİT

 

Adres: Lüleci Hendek Caddesi, No: 48/A, 50/A Galata, İstanbul 34425