Skip to content
Menu

LA Times: ‘Türkiye Başbakanı Erdoğan Obama’ya güçlük çıkarıyor’

Los Angeles Times’ın ‘Türkiye takıntısı’ ile bilinen ve her fırsatta Ermenistan ve İsrail’e karşı ”Türkiye’nin yanlışlarını” yazan dış politika muhabiri Paul Richter bugün de boş geçmedi ve bu kez ”Erdoğan’ın ABD’ye tehdit olduğunu ve Obama’nın başını ağrıttığını” yazdı. İsrailli emlakçı Sam Zell’e ait gazetenin kağıt baskısının manşetinde yer alan haber, Habertürk çevirisiyle aşağıda:

HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ
Los Angeles Times’ta yer alan “Turkish Prime Minister Erdogan poses challenge for Obama” adlı makalede başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Obama arasındaki ilişkiye ve model ortaklığa değinildikten ve Obama’nın Erdoğan’a dünyadaki pek çok liderden daha fazla önem verdiğine dair örnekler sıralandıktan sonra, ABD Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgiler de değerlendirilerek Erdoğan’ın Obama’nın önüne engel çıkardığı söyleniyor.

OBAMA ERDOĞAN’A ÖZEL İLGİ GÖSTERİYOR
Geçen ay Obama ve Erdoğan’n Birleşmiş Milletler Genel Kurulu esnasında yaptıkları görüşmede, Obama’nın Erdoğan’a yine diğer dünya liderlerinden daha fazla zaman ayırdığına ve 105 dakikalık görüşmenin ardından ABD liderinin “büyük bir liderlik” gösteriyor sözüne değiniliyor. Ayrıca başkanın İngiltere başbakanı David Cameron dışında Erdoğan ile diğer dünya liderlerinden daha fazla telefon konuşması yaptığı da vurgulanıyor;

OBAMA ERDOĞAN’I İDARE ETMEK İÇİN HER ŞEYİ DENEDİ, KOMPLİMAN YAPTI
“Obama vazgeçilmez olarak düşündüğü ortağını idare etmek için mümkün olan her türlü diplomatik taktiği denedi. Kürt militanlara yönelik istihbarat faaliyeti amacıyla insansız hava araçları gibi tatlandırıcıları kullandı. Komplimaana başvurdu: Türk basketbol turnuvasından hayranlıkla söz etmek için Erdoğan’ı aradı. ”

ABD’YE KARŞI MUHALEFET MOBİLİZE EDİLİYOR
Makalede özellikle Türkiye’nin İsrail ile olan çatışmasının iki ülke arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası ve anlaşmazlığı derinleştiren bir süreç olduğuna dair bir ton var.  Türkiye’nin bu tavrından ötürü “diğer hareketler(bölgedeki) de ABD’ye karşı muhalefeti mobilize etmeye başladı.” ifadesi kullanılıyor.

ABD’LİLER TÜRKLERİN ÇOK İSTEDİĞİ SİLAHLARIN TRANSFERİNİ ENGELLEYEBİLİR
Buna karşılık; “ABD’deki iki siyasi partinin üyelerinden oluşan yedi senator, Obama’ya Türkiye’nin hareketlerinden ötürü ABD’nin bir cevap vermesi talebinde bulunan içinde ‘NATO müttefikliğine tahahütü sorgulanır hale geldi, bölgesel istikrarı tehdit ediyor ve ABD’nin çıkarlarını zedeliyor.’ ifadeleri yer alan bir yazı kaleme aldı. ABD’li yetkililer Türkleri, onların çok istediği silahlara Kongre’nin bir engel koymaya çalışabileceğine dair uyardı.”  deniliyor makalede.

TÜRKİYE ESKİ ABD ELÇİSİ: OBAMA’NIN TÜRKİYE’Yİ POHPOHLAMASINDAN ÖTÜRÜ ŞOKLARDAYIM
2003-2005 arasında Türkiye’de ABD elçiliği yapmış olan Eric Edelman, Obama’nın ABD’nin temel diplomatik hedeflerine karşı çalışan bir ülkeyi pohpohlamasından şoka uğradığını söylüyor.

ABD’li yetkililerin İsrail karşıtı bir söylem ile uluslararası şöhret elde etmeye yönelik popülist bir kampanyayı görmekten ötürü sinirli olduğuna işaret ediliyor.

ABD’Lİ YETKİLİLER: TÜRKİYE’YE KONACAK RADAR BİLGİLERİ İSRAİL İLE PAYLAŞILACAK
“Türk yetkilileri kamuoyunda radar’dan elde edilecek verinin İsrail ile paylaşılmayacağı konusunda ısrar etmeye devam ediyorlar, ABD yetkilileri paylaşılacağını söyseler de.” cümlesi ise son günlerdeki radar tartışmasında ABD’li yetkililerin tavrının bu konuda net olduğunun altını çiziyor.

TÜRKİYE İLE YAKIN TEMAS SÜRECEK, SÜPRİZLE KARŞILAŞMAK İSTEMİYORLAR
Türkiye ile ABD arasındaki son zamanlarda yaşanan gerilime ve ABD’li yetkililerin çekincilerine karşı ilişkilerin sürdürüleceği söyleniyor;”ABD’li yetkililer Türkiye ile yakın temasta olmayı sürdüreceklerini söylüyorlar, kısmen herhangi bir süprizden kaçınmak için. Örneğin, geçen sene, Pentagon yetkilileri Türkiye’nin, önceden bir duyuru yapmadan, Çin ile birlikte bir askeri tatbikat yaptığını öğrendiklerinde alarma geçmişti, Türkiye’nin NATO’ya yönelik planlarına dair soru işaretleri artmıştı.”

“TÜRKİYE’Yİ İSRAİL KONUSUNDA İKNA EDEMEYECEKLER”
Makalenin sonunda ise Türkiye uzmanı Henri Barkey’e söz verilmiş;

“Dışişleri eski yetkilisi ve Türkiye uzmanı olan Henri Barkey, ABD’li yetkililer bu yıl Türkiye’den en çok istedikleri tahahütlerin bir kısmını almış olsalarda, İsrail ile olan eski güçlü ilişkiyi yeniden tesis etmek gibi diğer istekleri gerçekleşmeyebilir. Şu an Lehigh Üniversitesi’nde olan Barkey, ” Türkiye’yi Ortadoğu’daki İsrail karşıtı bloğa liderlik etmemeye ikna etmeyecekler”..”bu gerçekleşmeyecek” dedi.”