Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi başkan aday adayları Charlie Rose’un masasında buluştu

AMERİKA BÜLTENİ

(12 Ekim 2011)

Cumhuriyetçi adaylar, Charlie Rose’un masasına outran herkes gibi daha sakin ve medeni bir profil çizdi. Cumhuriyetçi Partinin 8 başkan adayı, Washington Post ve Bloomberg TV’nin, New Hampshire eyaletindeki Dartmouth College’da organize ettiği açıkoturumda bir araya geldi. PBS’in ünlü röportajcısı Charlie Rose kendi televizyon programında konuğuyla karşı karşıya oturma düzenini açık oturumda da sürdürünce, adaylar bu kez ayrı kürsüler yerine yuvarlak bir masanın etrafında Rose’a karşı oturdular. Açıkoturuma, Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Texas Valisi Rick Perry, Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su Herman Cain, Minnesota milletvekili Michele Bachmann, Texas Milletvekili Ron Paul, Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, Utah eski Valisi Jon Huntsman ve Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum katıldı.

Açıkoturumun sabahında açıklanan Gallup anketinde yüzde 20 destekle birinci sırada yer alan Mitt Romney’nin sadece 2 puan gerisinde ikinciliğe yükselen Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su Herman Cain, açıkoturumda diğer adayların hedefindeki isim oldu.

Rick Santorum, Herman Cain’in ‘’9-9-9’’ diye formüle ettiği ‘’yüzde 9 satış vergisi, yüzde 9 gelir vergisi, yüzde 9 şirket vergi’’ şeklindeki ünlü planının Kongre’den asla geçemeyecek bir plan olduğunu söylerken, Utah eski valisi Jon Huntsman 9-9-9 planını ilk duyduğunda pizza fiyat kampanyası sandığı şakası yaptı. Michele Bachmann ise 9-9-9 rakamlarının ters çevrildiğinde 666 olacağı, bunun da şeyatnın sembolü olduğu şakası yaparak, ‘’Şeytan ayrıntıda gizlidir’’ diye konuştu.

İki hafta öncesine kadar parti içi yarışın lideri konumundaki Texas Valisi Rick Perry ise, açıkoturumda kayda değer hiçbir varlık göstermeyerek, Romney ve Cain’in gölgesinde kaldı.

Romney, ‘Demokratların da oyunu alacak ılımlı aday’a oynuyor

Parti içi yarışta merkez seçmenin oylarını kazanabilecek tek aday olarak kalan Massachusetts eski valisi Mitt Romney, açıkoturumda diğer adayları eleştirmekten çok kendi ekonomik planını ve Obama’yı konuştu. Obama’nın ülkenin içinden geçtiği bu zor ekonomik koşullarda partiler üstü liderlik yapmakta başarısız olduğunu savunan Romney, ‘’iyi Demokratlarla’’ çalışabileceğini söyledi. Romney, bağımsız seçmeni Cumhuriyetçi Partiye çekebilecek ismin kendisi olduğunu iddia etti.

Chris Christie, Mitt Romney’i destekliyor

Öte yandan geçen haftaya kadar kendisinin adaylık yarışına girebileceği haberleriyle gündemde olan New Jersey Valisi Chris Christie’den sürpriz bir adım geldi. Cumhuriyetçi Parti açıkoturumunun başlamasına kısa bir süre kala, Christie’nin parti içi yarışta Mitt Romney’i desteklediği açıklandı.