Skip to content
Menu

Herman Cain’in ‘Meksikalıyı elektrikle öldürme’ şakası kimseyi güldürmedi

AMERIKA BÜLTENİ (17 Ekim 2011)

Cumhuriyetçi Partinin yeni yıldızı Herman Cain, haftasonunda iki kez tekrarladığı, ‘’Meksika sınırı duvarını elektriklendirip kaçak göçmenleri öldürme’’ planıyla  tepkilerin hedefi oluyor. Cain ertesi gün sözlerinden çark ederek, ‘’Bu ciddi bir plan değil, bir şakaydı. Aynı konuşmamda Amerika’nın mizah duygusunun gelişmesi gerektiğini de söyledim’’ dedi.

Cain, Tennesssee eyaletinin Harrriman şehrindeki kampanya toplantısı sırasında, başkan seçilirse ABD-Meksika sınırına sadece duvar örmekle yetinmeyeceğin bu duvara elektrik de vereceiğini söyledi. Cain, duvarın Meksika tarafına da, ‘’DİKKAT! Ölebilirsiniz!’’ uayrı levhaları asılacağını ekledi. Dinleyicilerin coşkuyla alkışladığı planını açıklamaya devam eden Cain, ayrıca sınıra şu anki sınır memurları yerine gerçek mermi ve silahlarla Amerikan ordusunu konuşlandırıcağını da ifade etti. Cain, NBC’de katıldığı Meet the Press programında ‘’Bu bir şaka, bu ciddi bir plan değil. Aynı konuşmamda Amerika’nın mizah duygusunun gelişmesi gerektiğini de söyledim’’ dedi.

‘’Tutuclar hep şaka yapıyor zaten’’

Yorumcu Charles Johnson, Cain’in açıklamalarına tepki göstererek, ‘’Tutucu adaylar, toplumda nefret uyandıran çıkışlar yaptıktan sonra sürekli ‘şakaydı’ mazaretine sığınıyor. Burdaki tek komedi, Cain’in şakaydı mazareti. Eğer Cain’in Meksikalıları öldürelim şeklindeki öteki düşmanı sözleri şaka olsaydı onu dinleyen kalabalık gülerdi, coşkuyla alkışlayıp tezahürat etmezdi’’ diye yazdı.

Bu şaka 2012’de kazanmak isteyen Cumhuriyetçi stratejistleri güldürmez

The Moderate Voice yazarı Joe Gandelman ise, ‘’Şaka ya da değil, Cain o akşam Cumhuriyetçi tabandan sözlerinin karşılığı desteği almıştır’’ dediği yorumunda, ‘’Ancak, Hispanik oyların bu derece önemli hale geldiği bir seçimde Cumhuriyetçi Parti eğer intiharı düşünmüyorsa asla artık Cain’i aday seçmeyecektir. Cain’in artık ana akım aday olma şansı ölmüştür’’ dedi.