Skip to content
Menu

Yeni kriz habercisi mi? ABD’de toplam öğrenci kredisi borcu 1 trilyon doları geçiyor

AMERİKA BÜLTENİ (19 Ekim 2011)

Amerikan Merkez Bankasını oluşturan 11 şubenin en büyüğü olan New York FED tarafından Çarşamba günü açıklanan rapora göre ABD’de öğrencilerin toplam kredi borcu 2010 yılında ilk defa yıllık 100 milyar dolar sınırını geçti ve bu yıl toplam öğrenci kredisi borcu 1 trilyon doları geçecek. Rapor, öğrenci kredi borçlarının, Amerikalıların genel kredi kartı borçları toplamını da ilk defa geçtiğini de ortaya koyuyor.

Üniversiteler Arası Kurul (College Board) tarafından USA Today gazetesine yapılan açıklamada, artan eğitim maliyetleri nedeniyle bugün öğrencilerin 10 yıl öncekinin 2 katı daha fazla borçlanmak zorunda olduğuna dikkat çekildi.

Sadece 2010 yılında öğrencilerin aldığı kredi miktarı 100 milyar doları geçerek yeni bir rekor kırdı. Bu, her tam zamanlı lisans öğrencisi için ortalama 4963 dolar borç demek.

Daha kötüsü ise Amerikalıların öğrenci kredilerini geri ödemede her yıl artan oranda zaafiyet yaşaması. 2007 yılında yüzde 6,7 olan kredi ödeyememe oranı, 2009 yılında yüzde 8,8’e çıktı. Finans piyasaları için kötünün kötüsü ise ödenmeyen kredi borçlarının büyük bölümünün son 10 yılda sayıları üçte bir oranında artan kar amaçlı özel üniversitelerin öğrencilerine ait olması.

Moody’s’in son raporlarından birinde öğrenciye kredi piyasasının bir sonra patlayacak finansal balon olabileceği uyarısı yapılmıştı. Bunun gerçekleşmesi halinde finans piyasalarında büyük istikrarsızlık ve karışıklığa yol açabileceği belirtiliyor.