Skip to content
Menu

Amerika’da ağrı kesici hap bağımlılığı ürkütücü boyutta

AMERİKA BÜLTENİ (22 Kasım 2011)

Amerika, ‘hapçı millet’ olmaktan sadece birkaç karbon molekülü uzaklıkta. Özellikle ‘opioids’ olarak adlandırılan ‘afyon’ ve ‘morfin’ türevi ağrı kesicilerin kullanımındaki patlama ürkütücü boyutta.

Percocet’ten Vicodin’e ve Fentanyl’e kadar birçok değişik marka olarak piyasada tüketilen güçlü ağrı kesicilerin içerdiği bağımlılık etkisi, eroinden aslında sadece birkaç karbon molekülü farklı.

Wall Street analiz firması Cowen & Co’ya göre ABD’de sadece 2010 yılında afyon ve morfin türevi ağrı kesiciler için 254 milyondan fazla reçete yazıldı.  ABD Yaygın Hastalıkla Mücadele Merkezi’nin (CDC) 1 Kasım tarihinde yayınladığı analize göre de bu kadar çok ağrı kesici, ülkenin tüm nüfusunu bir ay boyunca idare edebilecek kadar ağrı kesici satılmış. Raporda, bu ağrıkesicilerin tıbbi ihtiyaçlar dışındaki kullanımı, sigorta şirketlerine yılda 72,5 milyar dolara mal oluyor. İlaç endüstrisi analisti Frost & Sullivan’a göre ilaç üreticilerinin bu tür ağrı kesicilerden yıllık karı ise 11 milyar dolar.

Eroin kadar bağımlılık yapıcı

‘Opoids’ ağrı kesiciler, sadece 20 yıl öncesine kadar ilaç piyasasında oldukça küçük bir yer işgal ediyordu. Ve çoğunlukla sadece ciddi ağrıları olan kanser hastalarına yazılıyordu. Bunun en büyük nedeni ise, bu ilaçların eroin kadar güçlü bağımlılık yapıcı kimyasal yapısı. Ancak son yıllarda bu ialcın kullanımında ve bağımlılıkta adeta patlama yaşanıyor. Ünlü tutucu radyo programcısı Rush Limbaugh ağrı kesici bağımlılığı olduğunu itiraf ederken, genç yaşınd aölen ünlü aktör Heath Ledger’ın kanında da ‘’oxycodone’’ bulundu. Ünlü rap şarkıcısı Eminem de, başta Vicodin olmak üzere ağrı kesici bağımlığı için rahabilitasyona girmeyi kabul etti. Rakamlara göre 2008 yılında 15 bin Amerikalı aşırı doz ağrı kesiciden hayatını kaybederken bu rakam 1999’a göre 3 kat daha fazla. Uzmanlar, bu rakamın, eroin ve kokainden ölenlerin sayısından fazla olduğuna dikkat çekerken, bir doktor, ‘her yıl 11 Eylül’dekinin 4 katı kişinin ağrı kesiciden öldüğüne’ vurgu yapıyor.

En fazla satılan bağımlık yapıcı ağrıkesiciler

Afyon ve morfin türevlerinden üretilen ‘opiods’ ağrı kesicilerden en ünlüsü Purdue Pharma firmasının OxyContin adlı ağrıkesicisi. Firma bu ağrı kesicinin satışından yılda 3.1 milyar dolar kazanıyor. İkinci sırada ise Abbott Laboratories’in ürettiği Vicodin adlı ağrı kesici var. Endo Pharmaceuticals firmasının Percocet adlı ağrı kesicisi, UCB firmasının Lortab adlı ağrı kesicisi, Purdue Pharma’nın Dilaudid adlı diğer ilacı ve Xanodyne Pharmaceuticals firmasının Roxicodone adlı ağrı kesicisi de en çok kullanılan bağımlılık yapıcı ağrı kesiciler arasında.