Skip to content
Menu

Yeni kuşak Google’da neden arama yapamıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (26 Kasım 2011)

Yeni kuşakların teknoloji konusunda bilinçli büyüdüğünü çok sık duyuyoruz. Ancak gerçekte ne kadar bilinçliler? College of Charleston işletme yönetimi profesörü Bing Pan liderliğinde bir ekip bu sorunun cevabını aradığında çarpıcı bir gerçekle karşılaştı. Özellikle, donanımlı gençlerin internette arama konusundaki yeteneğini araştıran Profesör Pan ve ekibi, genç kuşakların ‘arama yapmayı’ bilmediğini ortaya çıkardı.

Sosyal araştırmada görüşülen öğrencilere bazı sorular verilerek cevaplarını bulmaları istendi. Öğrencilerin büyük bölümünün, Google’da aradıklarında karşılarına ilk çıkan web sitelerine dayanarak cevapları hazırladığı anlaşıldı. Pan ve ekibi, bilgisayarlarda çıkan arama sonuçlarının sıralamasını gizlice değiştirdiklerinde de öğrencilerin bu değişikliği farketmeyerek, hala en üstteki web sitelerindeki bilgileri aktardığı tespit edildi. Pan, öğrencilerin arama sonuçlarına kendi bilgi ve muhakemeleri ile bakmadığına ve makinenin önlerine getirdiği bilgiye çok fazla güvendiklerine dikkat çekiyor.

Bu konuda yapılan başka araştırmalarda da, teknoloji kuşağının, internette arama yapma cahili olduğunu belirledi. Northwestern Üniversitesinde yakın zamanda yapılan araştırmada da, kendilerinden online araştırma yapması istenen 102 önlisans öğrencisinden bir teki bile internette karşılarına çıkan ilk yazıların yazarlarının güvenilirliğini sorgulama gereği duymadı. Araştırmayı yazısına taşıyan Wired yazarı Clive Thompson, ‘’1950’li yıllarda Johhny neden okuyamıyor, diye soruyorduk, artık ‘Johnny neden arama yapamıyor?’ diye sormanın vakti’’ değerlendirmesinde bulunuyor.  Thompson, internette bilinçli aramanın sadece günlük hayatta birçok sorunu çözebileceğine değil, öğrencilere sorgulayıcı muhakeme yeteneği kazandırmak açısından da önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Okullarda, artık öğrenmenin de öğretilmesi gerektiğini belirten Thompson, uyarıyor: ‘’İyi bir eğitim etkin ve doğru bilgi aramanın da anahtarı. Çocuklarımız bu yeteneği kazanıncaya kadar, Google’ın sayfa reytinglerine göre bilgiye değer vermediklerinden emin olmamız lazım’’.