Skip to content
Menu

Kaçak göçmenlere yasallığa vatandaş jürilerin karar vermesi doğru mu?

AMERİKA BÜLTENİ (28 Kasım 2011)

Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığı yarışında son haftalarda yükseldikten sonra, son açıkoturumda göçmen politikasında Cumhuriyetçilerin savunduğu göçmen karşıtı çizginin dışına çıkarak kırılma yaratan Newt Gingrich, şimdi de ‘vatandaş jüri’ tartışması başlattı. Açıkoturumda, partinin diğer başkan adaylarınca ‘genel afçı’ ilan edilince, haftasonunda görüşlerine açıklık getiren Gingrich, her kaçak göçmenin yasal statüsüne, ya da sınırdışı edilip edilmeyeceğine ‘Amerikan vatandaşlarından oluşan jürilerin’ karar vermesi planını ortaya attı. Gingrich bu konudaki kararda Amerikan vatandaşlarının, bürokratlardan daha güvenilir olduğunu savundu.

Gingrich’in bu planı son 4 günde kendisine karşı oluşan göçmen karşıtı cepheyi böldü. Wizbang yazarı Jay Tea, ‘’Kaçak göçmenlik konusunda oldukça ters düşünmeme rağmen bu plan bana da makul geldi’’ diyerek, plana destek verdi. ‘’Kara gerçek şu ki’’ diyen Tea, ‘’Birçok kaçak göçmen burada kalıcı olmaya gelmiş. Yetkilerine sınır koyuldukça bu yerel jürilerin işe yarayabileceğini düşünüyorum’’ diye yazdı.

Washington Post gazetesi ise, yerel jürilerin de yeni bir bürokrasi yaratacağına dikkat çekiyor. Bu plan her ne kadar sağ kesimi bölse de, plan sadece ‘kendi ayakları üzerine durduğunu ispat edebilen göçmenleri’ kapsadığı için solun karşı çıkacağını yazan gazete, Gingrich’in göçmen politikasında ezberleri bozmasını takdir etmekle beraber, jüri planının işe yaramayacağı düşüncesini kaydediyor.

California Sentinel gazetesi ise başyazısında, Gingrich’in ‘orijinal plan arama çabasıyla takdiri hakettiği’ görüşünü dile getirdi.